Pärnu sai rikkamaks draakoni võrra

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algul abstraktsena mõeldud skulptuur võttis töö käigus aina enam draakoni kuju.
Algul abstraktsena mõeldud skulptuur võttis töö käigus aina enam draakoni kuju. Foto: Ants Liigus

Pärnu Rannapargis vanadusele, puusüütajatele ja lõpuks piksele alla jäänud 300aastase remmelga tüvest saagis skulptor Toomas Altnurme kahe nädalaga abstraktse skulptuuri, mis võttis draakoni kuju ja läks linnale maksma 500 eurot.

Skulptuur valmis Ammende villa vastas olevasse Rannaparki, mida rahvasuus tuntakse Rahu pargina seal lähedal asunud sanatooriumi järgi.

Puul oli iseloomulik suur tüveõõnsus, kuhu vandaalid seitsme aasta eest lõkke süütasid. Kuid veel pärast kustutamistki püsis remmelgas püsti, kuni pikselöök selle lõplikult langetas. Latv saeti kütteks, aga jäme tüveosa jäi pargimurule vedelema.

Pärnu linnaaednik Piret Unn leidis mahakukkunud hiigeltüve sedavõrd huvitava, et pakkus kunstnikele sellest pargikaunistus kujundada.

Tööst haaras kinni Tallinna skulptor Toomas Altnurme, kes ütles, et võttis algul nõuks luua puutüvest abstraktne kuju, aga töö edenedes võtnud taies üha enam draakoni ilme, kuni kunstnik viimaks alla andis ja lastele mõeldes mängulise lohemao mootorsaega valmis voolis.

Töö võttis aega ligikaudu kaks nädalat ja läks linna majandusosakonnale maksma 500 eurot.

See pole esimene puitskulptuur, mille Altnurme Pärnus on valmistanud. Vastsele draakonile üsna lähedal lebab teinegi vana pargipuu jäme tüvi, millest kunstnik voolis 2005. aastal lohemao. Tookord töötas ta koos Argentina kunstniku Enrique Valdeziga.

Altnurme on Eesti keskmise põlve skulptor, kes peale puidu töötab raua, savi, kivi, liiva ja isegi jääga. Ta on esinenud mitmel pool Euroopas ja tunneb end kodusena Ladina-Ameerikaski, kus ta on pikemalt töötanud Mehhikos ja Argentinas. Pärnu ütles Altnurme olevat ühe oma lemmiklinnadest Eestis, seepärast on ta siin valmis kunsti looma, kui vaid kutsutakse ja selleks aega on.

Puu, millest skulptuur tehti, oli dendroloogide hinnangul üks vanemaid rannaremmelgaid Pärnu parkide alal, mis kasvas seal ammu enne, kui Pärnu tsaariaegne linnavalitsus 19. sajandil linna rohevööndeid rajama hakkas. Puu vanuseks on hinnatud ligikaudu 300 aastat.

Seega on Altnurme voolitud kuju kummardus Pärnu ajaloolegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles