Juhtkiri: Eesti riik on Eesti rahva oma

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kuus maakonnalehte, Pärnu Postimees nende seas, kutsusid lugejaid üles esitama küsimusi Eesti Vabariigi presidendile Toomas Hendrik Ilvesele ning tänasest ajalehest ja meie veebiküljel saab lugeda nii küsimusi kui neile antud vastuseid.

Väga paljudest presidendile esitatud küsimustest kumab läbi mure meie riigi pärast ja meie inimeste elujärje pärast. Vastuolu, et riigil läheb hästi, suurel osal kodanikest aga sugugi mitte, tõi esile Ilveski: “Mulle näib, et meie — mina nende hulgas — oleme teinud ühe vea. Kui räägime, et Eesti on riigina tubli, on saanud hakkama majanduskriisiga, olnud kärpimises teistele vastutustundlikkuse eeskujuks, siis on kõik see õige jutt. Eesti ongi riigina tubli ja edukas olnud. Kuid … Paljud inimesed ei tunneta seda edukust enda isiklikus elus ja hakkamasaamises.”

Sedastus vastab tõele, aga kuidas olukorda muuta, on juba suurem ja keerulisem küsimus, millele riigipea võib küll püüda vastata, kuid, arvestades presidendiinstitutsiooni rolli Eesti Vabariigis, on tal üpris võimatu reaalseid samme astuda.

Ühes vastuses ütles Ilves välja selle, mida isegi hoolimata pettumusest praeguses poliitilises ladvikus ei maksaks ära unustada: “Eesti Vabariik ei ole ENSV kloon, mida eristab vaid sõnavabadus.”

Ega pole ju peaminister Andrus Ansip võimu usurpeerinud, tema ja Reformierakond ning IRL on saanud mandaadi demokraatlike valimiste kaudu, millesarnaseid ENSVs kunagi poleks saanud toimuda. Ilves kinnitas kahtlejaile, et Eesti riik on Eesti rahva oma. Sedagi lihtsat tõde tasub meeles pidada, eriti enne valimisi.

Pärnu Postimees tänab kõiki lugejaid, kes leidsid mahti presidendilt küsida seda, mis südamel, ja usub, et saite sisuka vastuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles