Artur Aola - 100

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Aola lõi oma õpetamissüsteemi ja pani pillimängu armastama arvukad õpilased.
Artur Aola lõi oma õpetamissüsteemi ja pani pillimängu armastama arvukad õpilased. Foto: Erakogu

Teisel jõulupühal saanuks 100- aastaseks Pärnu muusikaelu entusiast, kauaaegne lastemuusikakooli õpetaja Artur Aola, kes koos oma õpilastega on kujundanud akordionimängu praegust taset Eestis.

Aola sündis 1912. aastal Vändras põllutöölise peres. Juba kümneaastasena hakkas ta mängima kohalikus puhkpilliorkestris.

Muusiku hing tõi ta Pärnu teatrisse orkestrandiks. 1945. aastal kutsuti ta akordioni ja trombooni eriala õpetajaks vastavatud Pärnu lastemuusikakooli, kus ta töötas 27 aastat kuni pensionile jäämiseni.

Teadmistejanulise ja andeka iseõppijana tegi Aola endale selgeks akordionimängu peensused, lõi oma õpetamissüsteemi ja pani pillimängu armastama oma arvukad õpilased, kelle hulgas on peaaegu pool meie riigi akordioniõpetajatest.

1951. aastal lõi Aola esimese akordionistide orkestri Eestis. 1961–1974 juhatas ta rahvakollektiivi nime pälvinud Pärnu KETA klubi akordionistide orkestrit.

1949. aastal taassündis Aola osavõtul Pärnu isetegevuslik sümfooniaorkester, mis tema juhtimisel võitis 1952. aastal esikoha isetegevuse vabariiklikul ülevaatusel.

Tervisehäired sundisid Aolat korduvalt aktiivsest tegevusest loobuma, neil puhkepausidel sündisid käsikirjad “Akordioni ajaloost Eestis” ja “Akordioni õpetamise metoodika”.

Harva võib kohata nii entusiastlikku ja oma tööd jäägitult armastavat õpetajat, kui seda oli Aola. Tema klassi õpilaste ümber lasus nagu mingi eriline enesekindluse ja kohusetundlikkuse oreool, mis pani õpilasi tõeliselt mängima ja riigi piires silma paistma. Ega muidu Pärnu lastemuusikakoolis akordioniseminare peetud.

Pidevalt külastasid Aola tunde vabariigi akordionieriala õpetajad. Kõikidel üleriigilistel ülevaatustel olid Aola õpilased silmapaistvalt head.

Arvukatest õpilastest võiks mainida Venda Tammanni, kes sai rahvusvaheliselt tuntuks, Vello Karu, kes koostas akordionimängu õpiku, Vändra muusikakooli õpetajat Aksel Andreksoni ja Tiit Ermi, kes on praegu Pärnu Kunstide maja direktor ja rahvamuusikaansambli Cantelo asutaja ning juht.

Pärnu muusikakooli kõik akordioniõpetajad on olnud Aola õpilased: Alda Tõnisson, Helianta Vabi, Helle Kuusik-Levandi ja Reet Nurming. Pärnu akordionistide üritused on pühendatud Artur Aola mälestusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles