Juhtkiri: Rahvuslik suunanäitaja

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Sageli on väidetud, et lootes liigselt presidendile, sooviks Eesti rahvas justkui tugevat presidendivõimu, mis suudaks korrale kutsuda partokraatliku erakonnavõimu. Põhiseaduse järgi oleme parlamentaarne vabariik, mis ütleb kõik ära. Ent Pärnu Postimehe arvates on president Toomas Hendrik Ilvesel õnnestunud just sel aastal selgemini kui kunagi varem olla rahvuslik suunanäitaja, moraalivalvur ja poliitikute kantseldaja.

Ilves andis Eesti Rahvusringhäälingule aastalõpu eksklusiivintervjuu, mida soovitame soojalt kuulata. Ilvesel on selles usutluses ettepanek: puhakem enesehaletsusest! Olgem või jõulupäeval õnnelikud!

Jõulueelse nädala kõned arvamustoimetusse võiksidki presidendi ettepaneku alla käia.

Nii palju negativismi jõulude künnisel hämmastab ja siis soovitakse telefonis, et sellest kurtmisest kirjutataks üks ”tore“ artikkel.

Ilvesel on intervjuus õigus, kui ta väidab, et Eesti Vabariiki taastades ei teadnud me sugugi, kuhu välja jõuame. Oleme jõudnud loodetust kaugemale, suutnud astuda organisatsioonidesse (NATO, EL), kuhu meid algselt vastu võtta ei plaanitud.

Ilves hämmastab näitega, et algul oli meie eesmärk niisama palju sisemajanduslikku kogutoodangut inimese kohta kui Soomel. Nüüd on see tase saavutatud, kuid tahame veelgi rohkemat.

President on lõppeval aastal aidanud oluliselt kaasa Eesti poliitilise õhustiku puhastamisele. ”Meil on vaja arutelu, mida me Eestisse ehitame“, ”Üleolev suhtumine, tõe varjamine ja üksinda otsustamine on lubamatu“, ”Parteide keelatud rahastus toogu kriminaalkaristuse”, ”Poliitikud peaksid vajadusel oma vigu tunnistama“ – need on vaid mõni pealkiri.

Tõmmakem siis hinge hädaldamisest ja soigumisest ning mõelgem pühade ajal, kui palju on meil õnne olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles