Katrin Tsuiman: Mõned muudatused invatransporditeenuses

, sotsiaalosakonna puuetega inimeste hoolekande peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Tsuiman.
Katrin Tsuiman. Foto: PP

Sotsiaalhoolekande seaduse paragrahvi 26 lõike 1 punkti 4 kohaselt on kohalikul omavalitsusel kohustus tagada puuetega isikutele teiste ühiskonnaliikmetega võrdsed võimalused nende aktiivseks osalemiseks ühiskonnaelus ja korraldada nende iseseisvaks toimetulekuks invatransporditeenust.

Invatransport

Käeoleva aasta 20. novembril kuulutas Pärnu linnavalitsus välja lihtsustatud korras hanke “Invatransporditeenuse osutamine 2013–2015“ tellimiseks.

Hankele ei esitatud aga ühtegi pakkumist ja see tunnistati nurjunuks. Uue hanke uutel tingimustel kuulutasime välja 19. detsembril ja teenusepakkujate hinnapakkumisi ootame järgmise aasta 18. jaanuarini.

Nüüdseks on tekkinud olukord, et praegune invatransporditeenuse pakkuja ei olnud nõus sõlmima linnaga uue hanke tulemuste selgumiseni – ehk üheks kuuks – lepingut. See tähendab, et 2013. aasta 1.–31. jaanuarini puudub linnal lepingupartner invatransporditeenuse osutamiseks.

Selleks et Pärnu linnas elavad liikumispuudega inimesed, kes ei saa kasutada oma puudest tulenevalt ühistransporti, saaksid siiski jaanuariski vajalikud sõidud tehtud, korraldab linnavalitsus oma kahe allasutuse, Tammiste hooldekodu ja eakate avahoolduskeskuse kaasabil teenuse toimimise ratastooli transportimiseks kohandatud bussidega tööpäevadel ja tööaegadel.

Et Tammiste hooldekodu ja eakate avahoolduskeskuse bussid teenindavad samal ajal oma asutuse kliente, on invatransporditeenuse kasutamine jaanuarikuu jooksul vaid hädavajalikeks sõitudeks (nt sõidud arstile, ametiasutustesse, sauna).

Linnakodanike jaoks, kellel on õigus invatransporditeenust kasutada, muutub jaanuaris invatransporditeenuse kasutamise aeg, teenuse hinna ja tellimisega seonduvad asjaolud ei muutu.

Ratastooli kasutavad inimesed, kes vajavad oma korterist transpordivahendini jõudmiseks trepironijat, saavad seda tellida endiselt. Trepironija tellimisel on muutunud vaid see, et teenuse tagab Pärnu eakate avahoolduskeskus ja järgmise aasta 1. jaanuarist on trepironija teenus puudega inimestele soodsam.

Linnavalitsus palub kõigilt invatransporditeenuse kasutajatelt mõistvat suhtumist jaanuaris tekkivate piiratud võimaluste osas ja loodab alates 1. veebruarist pakkuda teenuse kasutajatele taas mugavamat liikumisvõimalust Pärnu linnas ja Eesti piires.

Kohalikul omavalitsusel on kohustus tagada võimalus vajamineva transpordi kasutamiseks liikumis- ja nägemisfunktsiooni kahjustusega ja vaimupuudega isikutele, kellel on kahjustusest või vaimupuudest tingitult takistusi isikliku või ühistranspordi kasutamisega õppimiseks, töötamiseks ja avalike teenuste kasutamiseks.

Pärnu linnavolikogu 20.11. 2003 aasta määruse nr 47 “Pärnu linnas puuetega inimestele invatransporditeenuse osutamise kord” kohaselt on teenus sügava ja raske nägemis-, liikumis- ja vaimupuudega või muud liiki raske või sügava puudega Pärnu linna kodanikele, kelle puude raskusaste on määratud sotsiaalkindlustusameti otsusega ja kes kasutab liikumisel liikumisabivahendeid või kellel on kõrvalise abi vajadus liikumisel ja transpordivahendi kasutamisel.

Trepironijateenus

Trepironijateenus on mõeldud isikutele, kes kasutavad oma puudest tulenevalt ratastooli või ei ole võimelised iseseisvalt liikuma korrusmaja korruste vahel. Trepironija ja ühe abistaja toel saab inimene liikuda ratastoolis istudes vastavalt vajadusele korrustel üles või alla.

Teenus koosneb trepironija kohaletoomisest isiku elukohta, trepironija viimisest isiku korterini, ratastooli kinnitamist trepironijale ning trepironija abil isiku ja tema ratastooli viimine elukoha välisukse ette ja trepironija transportimist tagasi eakate avahoolduskeskusesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles