Rahakotti mõjutavad muudatused

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu ei pea kodualuse maa eest maamaksu tasuma.
Tänavu ei pea kodualuse maa eest maamaksu tasuma. Foto: Henn Soodla

Kallinev elekter toob alanud aastal kaasa ilmselt hinnatõusulaine, üht-teist läheb raha mõttes pisut soodsamas suunaski.

Avanenud elektriturg pakub inimestele võimaluse ise endale elektrimüüja ja hinnapakett valida. Müüjat võib valida ja vahetada kas või iga kuu, selleks tuleb leping sõlmida uue elektrimüüjaga, kes ise lõpetab vana lepingu.

Kes aga on sõlminud tähtajalise lepingu, kuid leiab veelgi parema variandi, saab lepingu enne tähtaja lõppu katkestada, kui teavitab müüjat vähemalt kuu aega ette. Uus leping tuleb sõlmida vähemalt 21 päeva enne selle jõustumise kuupäeva.

Isade rolli väärtustab riik tasustatud isapuhkuse taastamisega. Kümnetööpäevast isapuhkust saavad isad võtta ajavahemikul, mis vahetult eelneb ja järgneb lapse sünnile. Isapuhkuse tasu arvutatakse mehe keskmise töötasu alusel, kuid mitte rohkem, kui on kolmekordne Eesti keskmine brutokuupalk üle-eelmises kvartalis. Isapuhkust võib soovi korral võtta osade kaupa.

Sellest aastast suureneb märgatavalt lapsepuhkuse päevade eest makstav tasu. Seni oli lapsepuhkuse tasu 4.25 eurot päevas, kuid nüüd arvutatakse see töötasu alammäärast ehk miinimumpalga pealt, mis praegu on 290 eurot kuus.

Emal või isal, kellel on üks või kaks alla 14aastast last, on õigus igal aastal kolme tööpäeva pikkusele lapsepuhkusele. Vähemalt kolme alla 14aastase lapse või alla kolmeaastase lapse korral on õigus kuue tööpäeva pikkusele puhkusele aastas.

Pisut enam raha hakkab palgasaajatel kätte jääma töötuskindlustusmaksete alanemise tõttu. Sellest aastast on töötuskindlustusmakse töötajale senise 2,8 asemel kaks protsenti ja tööandjale 1,4 asemel üks protsent.

Kinnisvaraomanike lohutuseks on kodualune maa nüüdsest maamaksust vabastatud.

Tiheasustatud alal ei pea enam maksu maksma 1500 ruutmeetri ja mujal kuni kahe hektari ulatuses. Kohalikele omavalitsustele kompenseerib riik maamaksu laekumise vähenemise tulumaksu määra tõstmisega.

See-eest peaksid alkohol ja tubakatooted kallinema, sest alkoholiaktsiis tõuseb viis ja tubakaaktsiis kuus protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles