Valgerand meelitab suusatama

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünno Moorits jälgib, et nädalavahetuseks oleks rada kenasti sisse sõidetud.
Rünno Moorits jälgib, et nädalavahetuseks oleks rada kenasti sisse sõidetud. Foto: Ants Liigus

“Valla elanikud on uue Valgeranna suusaraja omaks võtnud ega pea enam suusarõõmu nautimiseks Raekülla või Jõulumäele sõitma,” teatas Audru vallavalitsuse arendusspetsialist Maris Moorits.

Moorits rääkis, et Valgeranna arendamine on täies hoos ja see on muutumas turismimagnetiks, kuhu saab tulla eri aastaaegadel. Seal asuvad golfikeskus, seikluspark, promenaad, liivarand, kohvik ja nüüd juba kolmes pikkuses terviserajad, kus talvel saab suusatada. Kevadel kaetakse rada multšiga ja siis saab seal joosta või jalgrattaga sõita.

Rajamasinast radadeni

Suusaradade idee sündis tegelikult hoopis Lindil, kui Lindi koolile kingiti kümme paari suuski. Suuskadega pole aga midagi teha, kui pole radu. Eesmärgiks rajada valla koolidele suusarajad, taotlesid kohalikud lapsevanemad MTÜ Lindi Külaseltsi liikmetena Leaderi toetusprogrammi kaudu raha rajamasina ostmiseks.

Mullu märtsis jõudis USAst tellitud lumerajamasin Ranger 800 koos freesi ja jäljelõikajaga Lindile, kuid lumi oli selleks ajaks juba läinud. Rajamasin läks maksma 31 000 eurot.

Valla ametnik nentis, et Valgerand võidab järjest suuremat populaarsust: suvel tullakse kogu perega – pereisad mängivad golfi, nende kaasad puhkavad rannas ja lapsed turnivad seikluspargis. Sügisel kubiseb metsaalune seenelistest ja hooaja lõpuni lippavad seal ringi orienteerumisklubi liikmed.

Seetõttu kohtusid sügisel valla eestvõttel terviseraja arendamisest huvitatud osapooled: esindatud olid seikluspark, riigimetsamajand ja SA Eesti Terviserajad.

“Otsustasime, et paneme asja käima. Meie vallavanem Siim Suursild on väga spordilembene,” rääkis Moorits.

Mitmekesine ja jõukohane

Sügisel käis Andrus Veerpalu esmalt mitmel korral Valgeranna metsa tundma õppimas ja märkis rajad maha, jälgides, et kõik head tõusud saaksid ära kasutatud. Radu on kolmes pikkuses: 500-, 1000- ja 3000meetrine ja kõrvuti saab sõita nii klassikalise kui uisusammuga. Start ja finiš on seikluspargi juures.

Rajad teada, laenutas vallavalitsus kännufreesi, et juurida tee pealt välja vanad kännud. Järgnes kopatöö ja silumine ning siltide paigaldamine. Raja tegemisel püüti võimalikult vähe puid maha võtta – selle tööga tegelesid tugevamast soost vallaametnikud. Kogu ettevõtmine tehti põhiliselt teoks vabatahtliku tööjõuga.

Kui lumi maha sadas, sõideti sisse suusarajad. “Oleme saanud palju head tagasisidet. Oma valla suusasõbrad leidsid rajad kohe üles ja sel nädalavahetusel oli esimene suurüritus, kuhu kogunes 53 inimest,” oli arendusspetsialist rahul.

Rada on mitmekesine ja kõigile jõukohane. On tõusu, laskumist ja kurve. Vähe on lauget sirget rada ja merestki hoidub rada eemale, et tuisuvaalud ei hakkaks segama. “Jõulumäe suusarada on raskem, Raeküla oma laugem, Valgeranna rada peaks olema vahepealne,” iseloomustas valla ametnik.

Kevadel plaanib vald “Teeme ära” talgute raames kutsuda kohalikke rada laiendama ja okstest puhastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles