Joel Haukka: Rootsi ei asu ideaalmaailmas

, pensionär Stockholmist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Haukka.
Joel Haukka. Foto: Erakogu

Mai lõpus toimus mõttekoja Frivärld (Vaba Maailm) korraldatud konverents, millel käsitleti Põhjamaade, Läänemere piirkonna ja Balti riikide julgeolekut. Kohal olid Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu endine kaitseminister, praegune parlamendiliige Rasa Jukneviciene. Eesti kaitseminister Urmas Reinsalu ei osalenud, ju ei peetud teemat oluliseks.

Eestlastele hästi tuntud Edward Lucas, majandusajakirja The Economist rahvusvaheline toimetaja, ütles Frivärldi konverentsil, et paljudele tundub territoriaalse kaitse vajadus anakronistliku ja vastumeelsena. Euroopa ei vajavat tugevat julgeolekut, kaitsekulutused on mõttetult madalad ja loodetakse, et meie pärast on USA valmis alustama maailmasõda.

Ent USA on pööranud tähelepanu Euroopalt Vaikse ookeani regiooni. See tähendab, et Euroopa ja Rootsi teiste hulgas peab suhtuma oma julgeolekusse suurema vastutustundega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles