Jaak Jaanso: Toitlustusasutuste köökide tuleohutus võetakse suurema tähelepanu alla

, Lääne päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Jaanso.
Jaak Jaanso. Foto: Lääne päästekeskus

Aastaid või isegi aastakümneid tagasi paigaldatud köögiseadmete tõmbesüsteemide omanikud on unustanud, et kontrollimata ja hooldamata süsteemid on tulekahju tekkimise seisukohast eriti ohtlikud. Võimalike tulekahjude tekkimise ohu ärahoidmiseks teevad Lääne päästekeskuse inspektorid lähiajal tuleohutusülevaatusi toitlustusasutuste köökides.

Õnnetuste ärahoidmiseks tasub välja tuua põhitõed, mida köögiseadmete tõmbesüsteemide kasutamisel tuleb järgida. Laias laastus võib teema jagada kaheks: ehitamine ja kasutamine.

Ehitamisest rääkimine võib tunduda imelik, kuid– köögipliidi kohale pannakse kohtäratõmme ja arvatakse, et sellega on kõik. Nii see päris ei ole. Kui kohtäratõmbe (nn köögikubu) paigaldamisel on võimalik järgida tootja paigaldusjuhendit, siis ventilatsioonikanali ohutuse puhul on tegemist ehituslike lahendustega, millega ehitise omanik ei pruugi arvestada osata.

Kõige ohutum on kohtäratõmbe ventilatsioonikanali ehitamisel arvestada põhimõtteid, mis kehtivad kütteseadmete suitsu juhtimisel välisõhku. Just välisõhku - oleme avastanud ka ventilatsioonikanaleid, mis lõpevad ehitise pööningul. Ventilatsioonikanalisse ladestunud tolmu ja saastainete süttimisel süttivad silmapilkselt ka pööningu põlevmaterjalidest konstruktsioonid ja soojustus ning õhuvoo tõttu levib tuli momentaanselt kogu hoones.

Võimalike lahenduste leidmiseks tuleb pöörduda ventilatsioonisüsteemide projekteerimise ja ehitamise pädevusega isiku poole, kes projekteerib ja ehitab tuleohutusnõuetele vastava süsteemi.

Ventilatsioonisüsteemi kasutusele võtmisel ja edasisel kasutamisel tagavad tuleohutuse regulaarne kontroll ja hoolduse käigus tehtud tõmbesüsteemi puhastus. Omaniku ja hooldaja vahel sõlmitud  hoolduslepingus määratakse edasise hoolduse sagedus. Ventilatsioonisüsteeme hooldavaid pädevaid isikuid on võimalik leida samalaadselt projekteerimise ja ehitamise pädevusega isikutele majandustegevuse registrist.

Suvehooajal tööle võetud nn hooajatöölistele tuleb asutuse või ettevõtte juhil korraldada enne tööle asumist töökohale vastav tuleohutuse koolitus ning tutvustada tuleohutusnõudeid lähtuvalt töö iseloomust. Samuti peab suurköögis (kuumutusseadmete soojuslik koguvõimsus üle 25 KW) paiknema üks vähemalt 2-liitrine F-klassi tulekustuti, mis on toiduõlide ja rasvade kustutamiseks sobivam kustutusvahend kui pulberkustuti. Väiksemates köökides on soovitatav paigaldada kuumutusseadmete lähedale seinale tulekustutusvaip, mis sobib kasutamiseks pannil süttinud rasva kustutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles