Laupäeval avatakse uuenenud Kihnu muuseum

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikalt remondis olnud Kihnu muuseum avatakse laupäeval uues kuues.
Pikalt remondis olnud Kihnu muuseum avatakse laupäeval uues kuues. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Kihnu valla tänavuse suurima ehituse, Kihnu muuseumi remont on valmis ja põhjaliku uuenduskuuri läbi teinud koduloomuuseum avatakse 20. juunil kell 11.


Muuseumi juhataja Maie Aava sõnul on vanas koolimajas asuv muuseum nüüd kasutusele võetud Kihnu pärimuskultuuri tutvustava tänapäeva nõuetele vastava muuseumina.



Hoone esimene korrus on täies ulatuses külastajatele avatud, teisel korrusel paiknevad muuseumi töötajate kabinet, panipaigad, lugemissaal pärimuskultuuriga tutvumiseks, nõupidamiste ruum ja kabinet SA Kihnu Kultuuriruumi töötajatele.



Aav peab tähelepanuväärseks, et muuseumi uuendamine langes kokku tänavuse muuseumiaastaga.



Muuseumi juhataja ütlust mööda oli hoone renoveerimise juures kõige keerulisem leida tasakaal vana ja uue vahel, kuid arhitektid on suutnud säilitada vana maja kihnupärast hõngu.



Kihnu muuseum on olnud seni talvel suletud, sest kehvas seisus hoonet ei saa kütta. Samuti on eksponaadid talveks muuseumist panipaikadesse tallele viidud, et neid hallituse eest kaitsta.



Pärast taasavamist on muuseum külastajatele avatud suvehooajal juunist augustini iga päev 10–16, talveperioodil esmaspäevast reedeni 10–14.



Eelmisel suvel külastas Kihnu muuseumi 7000 turisti, mida Aava sõnade järgi loetakse väga heaks näitajaks nii pisikese muuseumi puhul.



Kihnu muuseumi rekonstrueerimise ehitusprojekti on koostanud AB Studio Paralleel, ekspositsiooni- ja sisekujundusprojekti autor on osaühing Laika, Belka ja Strelka. Ehituse peatöövõtja oli aktsiaselts YIT Ehitus ja sisustuse valmistas osaühing Inest Market.



 20. juunil avatakse koos Kihnu muuseumiga sealsamas Mati Kose fotonäitus „Kihnu pulm“, samuti näidatakse rahvamajas 2007. aastal vändatud pulmafilmi. Muuseumi avapidustustest võtab osa regionaalminister Siim- Valmar Kiisler.



Muuseumi rekonstrueerimine, sealhulgas sisustus ja multimeediaekspositsioon, maksis kokku 10,5 miljonit krooni, millest 8,2 miljonit eraldas EAS Euroopa regionaalarengu fondi piirkondade


konkurentsivõime tugevdamise programmist, 1,3 miljonit siseministeerium Kihnu regionaalprogrammist, miljoni kultuuriministeerium kultuuriministeeriumi Kihnu kultuuri programmist. Projekti toetasid Kihnu vald ja Eesti muuseumiühing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles