Kommentaar: Rootsi ja USA Balti/Vene poliitika

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt võõrustab septembri algul USA presidenti Barack Obamat.
Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt võõrustab septembri algul USA presidenti Barack Obamat. Foto: Reuters

Suuri plaane on varemgi järsult muudetud ja nii ei lenda USA president Barack Obama 3.–4. septembriks Moskvasse kohtuma Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, vaid teeb lühema lennu, et olla 4.–5. septembril Stockholmis. Seetõttu jääb lühemaks tema viibimine 5.–6. septembril G20 kohtumisel Peterburis.

Kuupäevad said toodud selleks, et Putinile ära öeldes tuli ameeriklastel hoolitseda selle eest, et keegi ei ütleks: annate märku, et Stockholmi kohtumised on samavõrdsed Moskva omadega. Eks ole, hoopis teine kuupäev, hoopis teine ajaline pikkus! Kuigi ametlikku kinnitust pole nende ridade kirjutamise ajal veel tulnud, olen siiski veendunud, et Stockholmi kutsutakse – nagu mitteametlikult kohe teatati – nii Põhjamaade kui Baltimaade valitsusjuhid.

Ei hakka ju USA president Stockholmi sõitma vaid Rootsi riigijuhtide pärast – vaja on suuremat, regionaalset üritust enne globaalset arutelu, kuhu väikseid pole kutsutud. Samas on USA presidendid rootslastele vastastikuste külastamiste osas kohe kõvasti võlgu. Paljus muidugi Vietnami sõja tõttu, mille üks suuremaid kriitikuid oli Rootsi pikaaegne peaminister Olof Palme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles