Juhtkiri: Sõpru mäletades

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Tallinnas Toompea müüril paikneb alates neljapäevast bareljeef Venemaa kunagise presidendi Boriss Jeltsini mälestuseks. Pigem tagasihoidliku mälestusmärgi valmimine ja paigaldamine tuli eraalgatusena, väärtustamaks Jeltsini rolli Eesti iseseisvuse taastamisel, mitte niivõrd tema kui idanaabri riigitegelase kogu poliitilist karjääri, millest ei puudu näiteks Tšetšeenia ründamine.

Jeltsinist kui isikust ja poliitikust kõneldes kasutatakse, eriti just mainitud kontekstis, sõna “vastuoluline” ja see sobib teda iseloomustama väga hästi. Eredalt tuli vastuolulisus esile Eesti tipp-poliitikute suhtumises.

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles bareljeefi avamisel: “Jeltsini roll Eesti taasiseseisvumise protsessis oli küllaltki suur. Alustades jaanuariga 1991, kui Jeltsin saabus Eestisse ja peatas oma visiidiga nõukogude sõduri verised jäljed, mis olid juba jäänud Bakuusse, Thbilisisse ja Vilniusse.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles