Juhtkiri: Roheline anarhia ei saa jätkuda

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Viie päevaga kaks materiaalset kahju põhjustanud mahalangenud haiget puud on märk sellest, et populistlik roheline anarhia Pärnus ei saa jätkuda. Õigustatult oleme uhked selle üle, et Pärnus on kõige rohkem rohelust, et suvepealinnas leidub kõige rohkem parke, mis on kaitse all.


Paraku on igale organismile, kaasa arvatud puule, antud oma aeg. Pärnu alleed ja pargid vajavad hädasti hoolitsevat puudetundja kätt ning saagi. Kahjuks on suvepealinna parkide ja alleede uuendamise teemast tehtud poliitiline palagan.



Üks langenud puudest vigastas läheduses pargitud autot, teine rüüstas tehnoloogiakooli fassaadi ja katuseäärt. Abilinnapea Simmo Saar tõttas rahvusringhäälingu uudistesaates kohe ütlema, et linnapoolsele kahju korvamisele ei maksa koolil lootagi. Me ei saa ju ümbritseda parke-alleesid ohulintide ega kirjadega, et vähegi tugevama tuulega on seal viibimine, läheduses elamine, parkimine ja muu inimtegevus eluohtlik.



Pärnu pargid ja alleed vajavad uuendamist, sellest pole pääsu. Vaadake ringi või Vanas pargis. Kui palju on seal madalalt mahavõetud puude kände! Need tuleks juurida ja asemele istutada uued puud, mis saaksid järjest sirguda, kuni park saab aastate möödudes välja vahetatud nii, et muutusi ei märkagi.



Sümptomaatiline on, et viimaste puuvaringute puhul on Pärnu esidendroloog Mark Soosaar olnud vait kui sukk. Meenutame siinkohal, et kui kunagi oli juhtkirjas juttu Vanapargi allee uuendamise nurjamisest, siis küsisime: kes vastutab tagajärgede eest, kui vanad ja haiged puud hakkavad langema?



Pärnu Postimehe arvates ei aita ühiskondlikust puude hooldamisest. Tarvis on parkide ja alleede uuendamise tegevusplaani, mida ei vaidlustaks isegi Soosaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles