Politsei tabas reidil kümneaastase suitsukimuja

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud tabasid Pärnu koolide ümber mitukümmend alaealist suitsetajat. Juuresolev foto on illustratiivne.
Politseinikud tabasid Pärnu koolide ümber mitukümmend alaealist suitsetajat. Juuresolev foto on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo ametnikud tabasid kahel päeval Pärnu koolide ümbruses toimunud reidil poolsada alaealist suitsetajat, kellest noorim oli vaid kümneaastane.


17. veebruaril tabasid politseinikud kontrolli käigus 35 isikut, kes rikkusid tubakaseadust ning kellest 30 olid alaealised. Et eraldi on karistatav tubakatoote tarvitamine ja omamine, pani osad isikuid toime kaks rikkumist, kokku fikseeriti 48 seadusest üleastumist.



35 rikkujast viis olid täisealised, kes suitsetasid kooli territooriumil.



Eile tabasid politseinikud koolide juurest 19 alaealist suitsetajat, kes panid toime 29 rikkumist. Kõige noorem suitsetaja oli kõigest 10aastane.



„Kurbusega pidi tõdema, et järjest tavalisemaks on muutumas see, et vahetundi armastavad noored veeta koolimaja nurga taga suitsu tehes,“ nentis Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitsei juht Nurmely Mitrahovitš.



Noorsoopolitsei juhi sõnutsi saab iga kool ise palju ära teha, et nende õpilased vahetunni ajal seadust ei rikuks, alustades sellest, et koolimajas on turvamees, kes jälgib kooliuksest mõne meetri kaugusel toimuvat.



„Iga õpetaja saab ja peabki pöörama tähelepanu õpilastele, kes koolimaja uksest välja astuvad, suitsu ette panevad ega vaevu sellega minema koolist isegi 10 meetri kaugusele,“ ütles  Mitrahovitš. „Samuti võiks iga lapsevanem tunda huvi selle vastu, millele kulub kooli kaasa antud taskuraha. Kahjuks peab politsei tegelema tagajärgede. Olukord paremaks muutuda ei saa, kui kogu ühiskonnas jätkub tolerantne suhtumine suitsetavatesse noortesse.“



„Panen iga inimese südamele: kui te näiteks poes järjekorras seistes näete, et teie ees seisab alaealine, kes soovib suitsu osta, juhtige müüja tähelepanu sellele. Kindlasti ärge olge ise see, kes noorele suitsu ostab, sest paljud õpilased paluvad just võõraid täiskasvanuid suitsu hankimisel abiks,“ kutsus noorsoopolitsei juht täiskasvanuid noorte suitsuhimu takistama.



Mitrahovitši sõnutsi võib paljudele õpilastele ning nende vanematele tunduda, et selline politseipoolne kontroll koolide ümbruses ei ole otstarbeks. „Politsei sellise suhtumisega nõus ei ole. Seadused on täitmiseks kõigile ja politsei ülesanne on teostada järelevalvet,“ ütles ta. „Kui 25 vahele jäänud noorest ka üks loobub suitsetamisest, on see väga hea tulemus.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles