Juhtkiri: Tunnuslausega peab edasi liikuma

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti Vabariigi aastapäeval kordas Pärnu linnavolikogu aseesimees Jüri Kask oma kahe aasta tagust ettepanekut loobuda Pärnu senisest tunnuslausest ”Ela või ise” (”Try yourself”) ning võtta uueks tunnuslauseks ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn”. Kordusettepanekust on möödunud juba kuu. Mis on muutunud? Pärnu Postimehe teada ei midagi. Missuguse kännu või lumehange taha on muudatusettepanek takerdunud?


Pärnu Postimehe arvates on linnal viimane aeg uus tunnuslause käibele võtta. Tartus märkab pea igal sammul, et ülikoolilinn hoolib väga oma tunnuslausest ”Tartu – heade mõtete linn”. Kes on kuskil Pärnu avalikus linnaruumis märganud kasutatavat tunnuslauset ”Ela või ise”? Selline hoolimatus on kummaline juba seetõttu, et selle väljamõtlejat omal ajal isegi premeeriti. Või on asi ikkagi selles, et eelmisest linnavalitsusest alates on senist tunnuslauset häbenetud ja seepärast pole seda laialdaselt kasutatudki?



Praegu võiks Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon linnavolikogus vähemalt ettepanekuga tunnuslauset muuta lagedale tulla. ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn” tunnuslausena ei vaja kellegi heakskiitu peale meie enda. See on ajalooline fakt, et Eesti Vabariik kuulutati välja Pärnus ja siin vormistati akt ”Eesti demokraatlise Wabariigi wäljakuulutamise kohta Pärnu linnas 23. (10.) veebruaril 1918. a. kell 8 õhtu”.



Kui linnavolikogu peaks otsustama Pärnu tunnuslauset muuta, tuleb seda teha viivitamata, et ”Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn” jõuaks end inimeste teadvuses kinnistada enne rahvusvahelisi hansapäevi ja muid suvesündmusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles