Noor pärnakas väljendab oma ekstravagantsust rõivastes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirke Talu looming valiti möödunud nädalavahetusel Paides toimunud moekonkursi publiku lemmikuks. Laupäeval esitleb ta seda Pärnus.
Kirke Talu looming valiti möödunud nädalavahetusel Paides toimunud moekonkursi publiku lemmikuks. Laupäeval esitleb ta seda Pärnus. Foto: Urmas Luik

13aastane moepisikuga nakatunud Kirke Talu loob õrnas eas tütarlapse kohta liialdatud isikupäraga ja süngeid rõivaid, aga inimestele tema tume, kohati groteskne looming meeldib.


Nädalavahetusel valiti just tema kollektsioon noorte moeloojate konkursil “MoeP.A.R.K” publiku lemmikuks.



“Mu kollektsioon on õrn, samal ajal karm, detailne, särav, julge, terav,” iseloomustas Kirke Talu enda loomingut enne Paides toimunud “MoeP.A.R.Ki”, kus ta oma seitse rõivakomplekti esimest korda rahva ette tõi.



Värve ei armasta


Tumedates toonides, valge aktsendi, pitside ja litritega rõivaste valmimiseks ideest teostuseni kulus noorel kunstnikul enda sõnutsi ligi aasta. Esimest kollektsiooni meisterdas ta erilise innuga, õmmeldes rõivastele käsitsi sadu litreid, nii et lõpuks olid näpud valusad ja Pärnu poed sobivatest kaunistustest tühjaks ostetud. Lappas lõigete leidmiseks Burdasid ja konsulteeris emaga, kes tüdruku väitel oli tema kõige suurem abistaja.



“Mulle meeldis seda teha, kogu kollektsioon on väga minu moodi,” rääkis Kirke, kes argipäeval armastab samuti just tumedat kanda ja kelle rõivakapis suurima ruumi võtavad isetehtud asjad. “Värvid mind üldse ei eruta.”



Kirke huvi moe vastu algas väga varases eas, kui ta katalooge vaadates ei mõistnud, miks lastele näotuid riideid tehakse. Ema, kellel samuti õmblemine käpas, hakkas lapse nõudmisel tegema naisterõivastest väiksemaid koopiaid.



Esimese kollektsiooni plaanib neiu mälestuseks endale jätta, kuid edaspidi meeldiks talle oma asju müüagi. Sõbrannad soovivad juba praegu, et Kirke neile midagi meisterdaks, ja enda tehtut laenab ta tuttava garderoobi täiendama hea meelega.



Peab internetipäevikut


“Pärast kooli üritan ruttu ära õppida, et saaks disainimisega tegelda. Samal ajal kirjutan moeteemalist blogi ka,” jutustas Kirke. Tema ajaveeb cicucoco.blogspot.com on tuntud nii Eesti moehuviliste seas kui piiri taga, sest Kirket on tänavu tutvustanud noorte moepiibli Teen Vogue veebileht.



Kui palju tema internetipäevikul igapäevaseid lugejaid jagub, Kirke öelda ei oska ega ole seda kunagi uurinud. Kuid kasutajaid, kes on tema lehe lisanud oma lemmikute hulka, leiab nimekirjast 236. “Mulle meeldib kirjutada. Tahan näidata, mida teen. Kui ma inglise keeles kirjutaksin, oleks lugejaid ilmselt rohkem, aga mul on emakeeles lihtsam end väljendada,” selgitas ta.



Kirke loeb pidevalt välismaa moeteemalisi internetilehti, ammutab ideid ja viib end trendidega kurssi, sest Eestisse jõuavad paljud moesuunad hilinemisega ega ole talle siis enam huvitavad.



Paljudest eakaaslastest erinevalt on Kirkel silme ees selge siht lõpetada gümnaasium nii heade tulemusega, et pääseda õppima Eesti kunstiakadeemia moedisaini erialale. Moegurmaanina unistab ta elust Prantsusmaal.



Laupäeval näeb Kirke Talu kollektsiooni Port Artur 2 kaubakeskuse aatriumis, kus toimub üleriigilise konkursi “Pärnu noormood” lõppvoor. Sealtki loodab ta head tulemust, ehkki võit oli juba finalistide sekka jõudmine. Võistlus algab kell 16, vaatajad näevad tosina noore moelooja töid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles