Juhtkiri: Ilma paanikata

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Islandil toimunud vulkaanipurskest üle Euroopa kandunud tuhapilv on löönud segamini tuhandete inimeste plaanid ja erakordse loodusnähtuse tagajärjel tekkinud probleemipundart annab veel tükk aega harutada. Paljud maailma reisi- ja lennufirmad evivad vaevalt samasugust kogemust, et ööpäevas jääb sihtkohta lennukiga jõudmata tohutu hulk reisijaid. Mõnest paigast, näiteks Rootsist või Soomest, pääsesid eestlased koju laevaga, kuid kindlasti leidub hulganisti neid, kes võib-olla ikka veel teadmata aja kuskil lennujaamas või hotellis kojusaamist peavad ootama.


Ometi ei maksaks enneolematust segadusest paanikasse minna. Reisibürood ja lennufirmad paluvad olla kannatlikud ning ega kõnealuses olukorras teistsugust suhtumist näidata saagi.



Reisibüroo Estravel teatas eile, et teenindab esmajärjekorras neid kliente, kes on parajasti reisil, seejärel abistab neid, kelle reis peaks algama täna või lähipäevadel. Ilmselt teevad sama teisedki reisiettevõtted ja see on ainuõige käitumine.



Teine aspekt, mis eile Eestigi kohale jõudnud tuhapilve puhul hirmu võib tekitada, on selle mõju inimeste tervisele. Keskkonnauuringute keskuse õhukvaliteedi juhtimise labori juhataja Erik Teinemaa ütles Postimehele, et praegu ei ole mingit põhjust hirmuks, et välisõhu kvaliteet meil halveneks. Kui Islandil taevasse lennanud tuhk ja tolm kunagi maapinnale langevad, juhtub see väikestes kogustes ning pika aja pärast.



Seega ei ole praegu anda kellelgi paremat soovitust kui varuda kannatust, juhul kui endal reis ees või lähedased välismaal kojusõitu ootavad. Kindlasti püüavad lennufirmad ja reisibürood anda endast parima, et lausa võimatult keeruline olukord lahendada. Taevalaotuse katnud tuhapilv ei tohiks spetsialistide sõnutsi tervisele ohtu kujutada, mistõttu tasub seda võtta kui enneolematut, kuigi mitte just positiivset elamust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles