Juhtkiri: ESE on sündimas

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Nii Eestimaa Rahvaliidu kui Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus on nüüdseks kahe partei ühinemise heaks kiitnud ja pulmade eel on kokku lepitud ühise liignimegi suhtes: Eestimaa Sotsiaaldemokraatlik Erakond.


Lõpliku otsuse tegemiseks kahe juhatuse otsusest ei piisa, sest viimase sõna ütlevad SDE üldkogu ja Rahvaliidu kongress. Neid otsuseid pole vaja kaua oodata: enne suve saab ühinemisotsus tehtud. Kuidas plaanivad Rahvaliidu ja sotside juhid siis edasi liikuda, kui üldkogu ja kongress või üks neist ühinemisplaanile vee peale tõmbab, võib vaid oletada, kuid tõenäoliselt tähendaks ühinemiskava katkemine erakonnajuhtide umbusaldamist.



Mõlemast erakonnast, rohkem küll Rahvaliidust, kostab ühinemist taunivaidki hääli. Näiteks kritiseeriti liitumist päris karmilt Rahvaliidu Jõgevamaa maakonnaühenduste kokkusaamisel. Muu seas teatanud sealtkandi rahvaliitlased, et ühinemiskatsed on kantud juhtkonna mõne liikme erahuvist, mitte erakonnas valitsevatest meeleoludest.



Pärnumaal seevastu paistab ühinemiskava pigem positiivset kui negatiivset vastukaja tekitavat, vähemalt mis puudutab nii-öelda partei nii-öelda kõrgemal positsioonil asuvaid isikuid.



SDE nimekirjas Pärnumaalt riigikokku valitud Mark Soosaar kirjutas Pärnu Postimehe veergudel, et kokkupuutepunkte leidub kahel erakonnal palju. Eelkõige ühendab Rahvaliitu ja SDEd “mure tavainimese saatusest ülimalt parempoolses Eestis”.



Pärnu Postimehe palvel ühinemiskava kommenteerinud Rahvaliidu aseesimees, Are vallavanem Jaanus Männik on samuti pigem ühinemise poolt, sest vastasel juhul võib Rahvaliit jääda järgmistel riigikogu valimistel Toompea ukse taha. ESE sünd saab olema keeruline ja kired jõuavad veel ägedalt lõkkele lüüa, kuid üks, mis kindel: praegusel moel ei jää kestma sotsid ega Rahvaliit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles