Juhtkiri: Heakorrast üksi ei aita

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi seadis läinud kuu keskel oma artiklis (vt ”Heakord on selle aasta prioriteet”, PP 15.04) Pärnu heakorra selle aasta prioriteediks ja nägi eesmärgina Pärnust Eesti puhtaima suurlinna saamist.


Tavaliselt 15. aprilli paiku, kui maapind juba tahedam, kevadised heakorratööd algavadki ja varasematel aastatel oli linn suvevalmis 15. maiks. Nüüd on suvehooaega riiklikult lühendatud ja seetõttu saab veel paljugi ära teha. Vaatamata viluvõitu ja tuulisele ilmale, klaarus Pärnu pale läinud nädalavahetuselgi.



Pärnu Postimehe lugejate tähelepanekud aga räägivad sellest, et heakorrast üksi ei aita. Jah, koristatud pargid, hoolitsetud lillepeenrad, pügatud puud-põõsad on silmale kenad küll, aga tegelikult näeb linn välja üpris õnnetu. Hall, nagu iseloomustas üks linnakodanikest.



Kaks peamist Pärnusse sissesõitu on Riia ja Tallinna maanteed pidi. Nende teede äärest saavad võõrad esimese mulje Pärnust. Tallinna poolt tulija peab tükk aega ootama Tallinna maantee ja Jannseni tänava ristmikul, kus pilgule avaneb tubli kvartali jagu maju, mis vähemalt taasiseseisvunud Eesti ajal pole näinud kraaprauda ega värvipintslit.



Riia poolt linna sõites on pilt mõnevõrra parem, kuid seal kipuvad ilusad ja koledad hooned üldpildile kontrasti lisades teineteisega vahelduma. Omanikukäe puudumise põhjuseks ei saa tuua masu, sest linlaste mäletamist mööda on seis selline olnud juba palju aastaid.



Praegu alustades oleks veel aega, et Pärnu sissesõiduteid ääristavad majad vajadusel jaanipäevaks värske ilme saaksid. Kui majaomanik oimugi ei liiguta, siis kellelt peaks tulema algatus?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles