Juhtkiri: Tiivikute murdmine

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eeloleval sügisel peaks valmima Hiiu-, Saare-, Lääne- ja Pärnumaa tuuleenergeetika teemaplaneeringu eskiislahendus ja kui praegu käivad sel teemal alles väikesed lahingud, siis sügisest võime juba suurt sõda oodata. Eelmisel nädalal otsustas Häädemeeste vallavolikogu, et ei luba valla maale rajada ühtegi tuuleparki. See oli küllaltki jõuline ja oma deklaratiivsuses suisa enneolematu otsus, mis põhines suure osa vallaelanike seisukohal, et suuri valgeid tiivikuid ei taha selles kaunis kandis keegi näha.

Vallavolikogu otsust tuleb austada ja esmaste vastukajade põhjal paistab, et Häädemeeste rahvas saab oma kindlameelsuse eest tublisti kiita. Häädemeeste vallavolikogu otsust, et valla territooriumil ei algatata ühtegi detailplaneeringut, mille eesmärk on ehitada plaanitavale alale tuulegeneraatorid, ei osanud AS Eesti Energia meretuuleparkide programmi juht Eero Saava kommenteerida. Saava teatas, et seal ei saagi tuuleparkide detailplaneeringute tegemist taotleda, sest vallal puudub kehtestatud üldplaneering.

Häädemeeste deklaratsioon võib olla esimene paljude seast, sest nagu kirjutas neljapäevane Pärnu Postimees, on infopuudust ja möödarääkimistki kõnealuse teema puhul väga palju. Näiteks leiavad vallad ja riigimetsa majandamise keskus (RMK), et metsa tuulegeneraatoreid küll püstitada ei tohiks, kui üldse, siis kuhugi jäätmaale. Tuuleenergeetika teemaplaneeringu konsultant Kuido Kartau pareerib seda seisukohta aga tõdemusega, et arvamusavaldajad ei pruugi uusimate tehnoloogiatega kursis olla. Ta viskab õhku küsimuse: miks RMK ei mõtle lisatulu teenimisele?

Piike saab tuulegeneraatorite rajamise üle murda veel tublisti, kuid üks mis kindel: hoolimata kui tahes rohelisest mõtteviisist, ei taha ilmselt ükski pärnumaalane tuulegeneraatorit oma tagahoovis näha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles