Juhtkiri: Peamine, et pilt oleks tõene

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper pelgab, et Soome uurijate raport Pärnu alleepuude kohta annab hullema pildi, kui ise arvame. Mitu aastat kestnud vaidluse lõpetamiseks olgu pilt puude seisust või hullem, peaasi, et tõele vastav.

Hiljemalt sügiseks tehakse meile puust ette ja punaseks, mis on Pärnu vanade alleede tulevikuväljavaade. Rõõmustamiseks ilmselt põhjust ei ole.

Kordame siinkohal igaks juhuks üle, et lageraieks linnas ei lähe, kuulda võetakse soomlastest dendroloogide soovitust lasta alleedel loomulikul teel vananeda.

Hea on kindlasti see, et uuringu põhjal valmib nelja kaitsealuse allee (Pühavaimu, Kuninga, Ringi ja Vanapargi) hoolduskava, millele loodetakse keskkonnainvesteeringute keskuselt rahalist tuge.

Hoolduskava peaks aitama alleede eluiga pikendada, sest ega peale saagimise ole neid puid eriti muudmoodi hooldatud praegu ega nõukogude ajal.

Alleede teemat kasutati osavalt, kuid vastutustundeta, kütmaks emotsionaalseid kirgi ja teenimaks poliitkapitali.

Mäletatavasti küsis Pärnu Postimees mullu suvel, kes vastutab, kui mõni murdumisohtlik puu langeb. Toona sai õige pea kannatada Saksa tehnoloogiakooli hoone Jalaka tänaval.

Sestap võiksime järgida Euroopa eeskuju ja talletada andmed nende inimeste kohta, kes asjatundjatega vaieldes haigete puude mahavõtmist takistavad, et õnnetuse korral saata neile sellekohane teade. Koputades nii nende südametunnistusele.

Tänu soomlaste tööle saab linnavalitsus sügiseks soliidse aluse, et edaspidi kavandada Pärnu linna parkide ja alleede hooldust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles