Homme pääseb uut Rannaparki uudistama

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildile jääb mänguväljaku tasakaalu harjutamise atraktsioon.
Pildile jääb mänguväljaku tasakaalu harjutamise atraktsioon. Foto: Ants Liigus

Homme avatakse ehitusaedade taha peidetud Pärnu Rannapargi osa, kus on huvitavad pingid, uus veekogu, joogiveekraanid, maleruudustikuga lauad, piknikukohad, mänguväljak ja muud põnevat.


Kesklinna poolt randa mineja satub esmalt peaväljakule, kuhu peagi pannakse üles teisaldatav kohvik-kiosk. "Siit võiks hommikuti randa minnes kaasa osta kodumaist tervislikku toitu ning õhtuti nautida häid kokteile ja kuulata muusikat. Väljak on valvatav ja toimib wifi," tutvustas linnaaednik Kristiina Kupper.

Lilleilu pakuvad seitse suurt vaasi, väljakut ümbritsevad 16 pinki. Pargi eri kohtadesse on paigaldatud joogiveekraanid, kust tuleb puhast joogivett. Kogu pargis on Kupperi sõnutsi pea 10 000 püsilille.

Teekatet peab hooldama

Juba enne avamist on inimeste tähelepanu köitnud graniitsõelmetega teekate, kuhu jalgrataste pidurdusjäljed jäävad. "Katet peab hooldama, aga ta on suhteliselt tugev. Samasugune oli siin varem, ainult pealmist kihti on värskendatud. Looduslikesse parkidesse ei panda lauskivi. Kui pealmine kiht on dolomiitkillustik, siis on kõnniteel tõesti halb käia, nii nagu on Jakobsoni pargis," kommenteeris Kupper.

Lehe tänava poole jääb 50 meetrit pikk ja kaks kuni kolm meetrit lai veekogu, mis koosneb kolmest osast: kolmandiku moodustavad udupihustid, kolmandiku kosega lõppev looklemisrada ja kolmandiku veepeegel. "Ka sellel väljakul on valve ja toimib wifi," tutvustas Kupper väljaku võimalusi.

Veel Lehe tänava poole minnes satub külastaja maleväljakule, kus on viis tumedast betoonist sissepressitud ruudustikuga malelauda ja neid ümbritsevad pingid. Osa pinke on niisama istumiseks.

Pargis saab piknikku pidada

Teel rannahoone poole näitas Kupper päikeselist muruplatsi. "Mõni ettevõtja võiks siin riidest toole laenutada," ütles ta. Küsimusele, kas inimesed tohiksid murule teki laotada ja piknikku pidada, vastas linnaaednik: "Muidugi."

Pikniku tarvis leidub Supeluse tänava ja Ranna puiestee ääres kaks laudade gruppi, mis koosnevad betoonlauast ja puust pinkidest. Kokku on neid pargis 20. "Siin on hoopis teine keskkond, polekski nagu Rannapargis," iseloomustas Kupper Ranna puiestee poole jäävat piknikuala.

Linnaaednik lubas, et laudade juurde pannakse prügikotihoidjad, et inimesed prahti maha ei loobiks. Praegu asuvad prügikastid laudadest 10-15 meetri kaugusel.

Rannahoone juurde viiva tee ristmikku tähistavad viis suurt lillevaasi ja kolm valgustit. Uuendatud pargiosas on 240 eri tüüpi valgustit.

Supeluse tänava poole jääval kunstide väljakul on kaks petangi-rada. Kunsti eksponeerimiseks on mõeldud platsi ümber asuv muruala, avamise ajal näitab seal oma loomingut kunstikool. Väljaku ääres köidavad tähelepanu huvitava väljanägemisega valgustid. Platsil on valve ja toimib wifi.

Pärnu rand on mitu meetrit tõusnud

Teisel pool Ranna puiesteed mudaravila kõrval peatuvad turismibussid. Neile mõeldes kujundati rannaväljak ja randa viiv tee sai uue katte.

"Nii siinsetel kui rannapromenaadi valgustitel on turvaelemendid, mis lõhkumisest ja vargusest operatiivselt märku annavad," kirjeldas Kupper tee äärde jäävaid valgusteid, mis on samasugused nagu promenaadil.

Mudaravila nurgal rannaväljaku on inimesed juba omaks võtnud. "Niipea kui eelmise nädala kolmapäeval siia pingid pandi, leidsid need kasutamist," lausus Kupper.

Väljaku rannahoonepoolsesse serva jääb kaheksa allapoole viivat trepiastet. "Nii madalal oli Pärnu rannas liiv eelmise sajandi 20. aastatel," selgitas Kupper astmete eksponeerimise eesmärki.

Rannakohviku ees on neli püsilillede kasti, mille servast algab tulevikus parkla. "Kõik puud jäävad alles, siia mahub 78 autot," märkis Kupper parkla kohta, mille mudaravila uuendaja peab välja ehitama.

Lillekastides peaksid püsililled Kupperi sõnutsi kasvama meetri-poolteise kõrguseks, et autosid varjata. "Arvan, et juba järgmisel aastal on siin märksa parem pilt," lisas ta.

Rannahoone juures on neli lavatsi tüüpi puupinki, kus nii istuda kui oleskleda saab.

Mänguväljak on kaetud kummikihiga

Laste mänguväljak koosneb kaheksast eri vanuses lastele mõeldud atraktsioonist, mis asuvad kummikattega pinnal. Kummikate on halli, sinist, kollast, punast ja rohelist värvi.

"Vanadest rehvidest tehti must aluskiht, mille peale pandi peenema teraga kummikiht. Kummikihi paksus on kohast olenevalt 30-40 sentimeetrit, ruutmeetri hind on ligi 1000 krooni," kõneles Kupper.

Natuke suurematele lastele on mõeldud ämblikuvõrku meenutavad ümmargused ronimisvõrgud ja -atraktsioon. Nende kõrvale jäävad taldrikud, mille peal saab tasakaalu harjutada, ja pallikujulised vedrukiigud.

Sinise rõnga sees asub batuut, kollases rõngas liivakast. Rohelised ja punased munad on mõeldud mängude, näiteks "Kivikuninga" mängimiseks.

Veel on mänguväljakul kohvik, väiksemate laste ronimis-liulaskmisatraktsioon ja neli kiike. Nii siinset kui Rannapargi algusesse paigaldatavat kohvikut hakkab pidama OÜ Kurent.

Üheksa hektari suuruse Rannapargi osa uuendamine maksis 21 miljonit krooni, millest 85 protsenti saadi Euroopa regionaalarengu fondi linnaliste piirkondade arendamise meetmest. Projekti koostasid OÜ Kivisilla arhitektid Ülle Grišakov ja Triin Järve. Ehitas AS YIT Ehitus, projektijuht oli Timo Luhar ja objektijuht Hannes Kosk.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles