Kevadist kalade lõpmist tahetakse pärssida püügipiiranguga

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid merel. Foto on illustreeriv.
Kalurid merel. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Keskkonnaamet nõudis Tartu ülikooli Eesti mereinstituudilt arvamust kalade hukkumise põhjuste kohta tänavu kevadel Pärnu lahes.

Mereinstituudi direktori Toomas Saadi allkirjastatud vastuses keskkonnaameti teabenõudele rõhutatakse, et kalade suremine ja randa uhtumine on Pärnu lahe rannikuvetes peaaegu iga-aastane probleem, mis kordub aastast aastasse pisut erineva intensiivsusega.

“Tõenäoliselt on nähtuse peamine põhjus kevadine intensiivne mõrrapüük, mille käigus heidetakse merre tagasi hulgaliselt alamõõdulist või muudel põhjustel kalurile ebasobivat kala,” öeldakse teabenõude vastuses. “Tagasiheite ellujäämus sõltub paraku paljudest asjaoludest ja on kevadperioodil seda väiksem, mida intensiivsem on päikesepaiste ja mida kõrgem on õhutemperatuur nõudmise ajal. Väga oluline on ka kala paadis oleku aeg enne tagasiheidet.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles