Üleeilse õnnetuse kellaaegades valitseb paras segadus

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeaktsioon Pärnu rannas neljapäeval kella kuue paiku õhtul.
Päästeaktsioon Pärnu rannas neljapäeval kella kuue paiku õhtul. Foto: Margus Kruut

Kuigi rannavalve väitel kulus kiirabil üleeile 18 minutit, et jõuda rannavalvuritele appi elustama veest välja toodud inimest, kulus asjaosaliste kinnitusel selleks vaid kuus minutit.

“Meie erakorralise meditsiiniabi teenistus asub Kanali tänaval ja sealt sõita randa 18 minutit oleks omaette kunsttükk,” tõdes Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Eda Amur. “Kust rannavalve võttis need 18 minutit, ei oska kahjuks kommenteerida.”

Amuri kinnitusel saabus teade rannas leitud uppunust häirekeskusesse kell 17.59, sel kellaajal sai ka kiirabi väljasõidukorralduse.

“Kontrollisime selle üle: väljakutse saabus 17.59 ja meie brigaad jõudis kohale kuue minutiga – kell 18.05,” lausus haigla kommunikatsioonispetsialist.

Pärnu rannas korda pidava General Security Service’i rannavalve projektijuhi Tarmo Kloostri väitel edastas rannavalve teate eile juhtunud õnnetusest kell 17.50

Päästeteenistuse Lääne-Eesti häirekeskuse juhataja Küllike Uzjukini sõnul saabus teade Pärnu rannas juhtunust neile kell 17.56.11, helistajaks naishääl. Kõne kestis 57 sekundit, misjärel häirekeskus hakkas saadud teadet kohe edastama.

Kiirabi sõitis Kanali tänavas asuvast keskusest välja kell 18.01 ja oli neli minutit hiljem sündmuskohal.

Pealtnägijal oma aeg

Kahe lapsega rannas viibinud ema (nimi on toimetusel teada) tõdes, et erakorralise meditsiiniabi brigaadil kulus tema hinnangul randa jõudmiseks tavatult kaua aega.

„See oli šokeeriv, kui kaua läks kiirabil aega,” tõdes juhtunu pealtnägija.

Rääkija väitel oli üllatav, et vilkuriteta autoga nagu piknikule sõitnud brigaadil oli rannaski aega küll: kiirabistajad kõndisid hädalise juurde soliidselt, tõttamata, üks jõudis minnes püksisääredki üles keerata.

Juhtunu pealtnägija tõdes, et tänu mobiiltelefonile saab ta eilse päästeaktsiooni lausa minutilise täpsusega piiritleda.

„Helistasin kolleegile, et selline asi rannas juhtus, kell 17.49, siis oli elustamine juba paar minutit käinud, ja kiirabi saabus kell 18.08,” väitis rääkija. Ta möönis, et mobiiltelefoni kell võis minuti-teise valesti näidata, telefoni suurema eksimuse aja fikseerimisel välistas rääkija otsustavalt.

Päästjad kutsuti appi

Pealtnägija meenutust mööda algas tema jaoks eilne juhtum sellest, kui ta nägi enda poole tormamas kaht rannavalvajat. Pilku selja taha pöörates märkas ta endast pisut eemal vees meest, kes viipas käega vetelpäästjaid enda juurde, mehe jalge ees aga lebas keegi.

„See oli täpselt seal, kus me minuti eest olime, nii et kes ta ka oli, ta oli sinna just kukkunud,” rääkis juhtunu tunnistaja.

Esmalt andis üks päästja maksimaalselt kümne sentimeetri sügavuses vees lebanud inimesele põgusa plaksu vastu põske, ilmselt kontrollimaks, ega kannatanu tukasta, seejärel lohistasid päästjad vees lebanud mehe samas kõrval olnud väikesele liivasaarele ja alustasid elustamist.

Peagi lisandus neile kaks naist, nii et edaspidi jätkati elustamiskatseid juba neljakesi.

„Üks vetelpäästeneiu jooksis aeg-ajalt elustajate juurde ja siis sinna teeotsale, mis on ranna purskkaevu juures, kuhu kiirabi võis tulla,” meenutas juhtunu tunnistaja. „Kuulsin, kuidas ta raadiotelefoni kaudu küsis, kas kiirabi on juba teel, kas kiirabi on juba teel.”

Neljapäeval kella 17.50 ajal Pärnu rannas merest välja toodud vanema mehe, 76aastase Soome kodaniku elu päästa ei õnnestunud. Arvatavasti tabas vanurit kohe pärast vetteminekut haigushoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles