Töövõimetuspensionäri puhkusepäevadest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Töövõimetuspensionär, kes töötab, on seni töövõimetuse tõttu saanud põhipuhkusele lisaks 7 puhkusepäeva (28+7). Sellel aastal öeldi, et saab 28+4 päeva. Milles põhjus, kas toimitakse õigesti?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Tulenevalt töölepingu seaduse (TLS) § 57 eeldatakse, et töövõimetuspensioni või rahvapensioni töövõimetuse alusel saava töötaja iga-aastane puhkus on 35 kalendripäeva (töövõimetuspensionäri põhipuhkus), kui töötaja ja tööandja ei ole leppinud kokku pikemas põhipuhkuses või kui seadus ei sätesta teisiti.

Seega kehtestab seadus töövõimetuspensioni saavatele töötajatele nõudeõiguse pikendatud, 35 kalendripäeva pikkusele põhipuhkusele. Ülalnimetatud seadusesättega (TLS § 57) on loodud soodsam puhkuse korraldus töövõimetuspensioni saajatele, et arvestada nende võimalike erivajadustega. Tavapärast põhipuhkust ületava puhkuse eest makstav tasu hüvitatakse tööandjale riigieelarvest sotsiaalkindlustusameti kaudu.

Sotsiaalministeeriumi tööala asekantsleri selgituste kohaselt ei mõjuta pikendatud põhipuhkuse saamist asjaolu, et puhkuse andmise aastal on töövõimetuspension määratud näiteks ainult poole aastani. Samuti, kui töötaja jääb töövõimetuspensionile kalendriaasta sees, on tal ikkagi õigus saada 35 kalendripäeva põhipuhkust ja seda sõltumata asjaolust, millal talle sel aastal töövõimetuspension määrati.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tööandjal ei ole õigust ühepoolselt lühendada töövõimetuspensionärile seadusega ette nähtud (pikendatud) põhipuhkuse kestust. Töövõimetuspensionärist töötaja võib aga oma rikutud õiguste kaitseks pöörduda vastava nõudeavaldusega töökohajärgse töövaidluskomisjoni poole.

Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni töövaidluskomisjonide aadressid, töötajate vastuvõtuajad ja nõudeavalduse näidise leiate meie veebilehelt www.ti.ee.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles