Enim medaleid sai kaela Kaisa Pajusalu

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Joosep, Juhan, Jüri ja Jaan Laos püüdsid medalit paarisaeruneljasel.
Vennad Joosep, Juhan, Jüri ja Jaan Laos püüdsid medalit paarisaeruneljasel. Foto: Fred Killing

Eesti sõudmismeistrivõistlustel teenis Kaisa Pajusalu koguni neli kuldmedalit, võistlejate sekka naasnud Jüri Jaansoni saagiks jäi teine koht, vendade Laoste medališanss luhtus.

Meistrivõistlusi ilmestab fakt, et kaasa tegid kõik Eesti tipud, puudu olid vaid samal ajal Saksamaal veteranide MMil võistelnud igikestvad sõudjad.

Ühes kõige mainekamatest paadiklassidest – meeste ühelisel  – sai oma tuliuuel Empacheril konkurentsitult meistritiitli just selles klassis Londoni 2012. aasta olümpiale pürgiv Tõnu End-rekson.

Eesti täiskasvanute hõbedamehena sõitis eile Tšehhi Racices-se noorte MMile Joosep Laos.

Hiljuti kuni 23aastaste MM-ilt hõbemedaliga naasnud Pärnu kalevlanna Pajusalu võitis suhteliselt pingevabalt nii ühepaadil, paarisaerukahesel koos Helen Tinkusega, paarisaeruneljasel koos Tinkuse, Koidu Killingu ja Gerli Noodaperaga ning SK Kalevi kaheksapaadil, kus eelnimetatutega istusid veel Kadi Ranne, Ulvi Lutoškin, Marite Einlaid, Marta Jõumees ja roolija Kristina Tinkus.

Jaanson sõitis kaheksalisel

Terviseprobleemide tõttu tänavuse hooaja veel enne algamist katkestanud, mõõdukalt treeninud ja Viljandi Paadimehe sõidul ainsal korral võistlusmomenti proovinud Jüri Jaanson võistles Eesti meistrivõistlustel vaid kaheksapaadil. Sõudeklubi Pärnu kaheksaline kaotas Narva, Viljandi ja Pärnu Kalevi ühispaadile (Alo Kuslap, Jaan Laos, Sten-Erik Anderson, Allar Raja, Kaspar Taimsoo, Vladimir Latin, Martin Neerot, Rauno Talisoo ja roolija Siim Schwede mitte just palju, alla kolme sekundi.

Pajusalu nelja kulla kõrval olid kolme meistritiitliga edukaimad SK Kalevi ja Viljandi üksikaerusõudjad Jaan Laos ning Alo Kuslap. Koos võitsid nad roolijata kahepaadil, koos Artur Maieri ja Andrus Sabiiniga SK Pärnust neljasel ja istusid ka võitnud kaheksalises.

Eksperiment istutada ühte paati neli sõudjat venda Joosep, Juhan, Jüri ja Jaan Laos oli huvitav ja ennekuulmatu (ei teadnud ka asjatundjamad, kellelt Pärnu Postimees küsis, et kunagi mõne riigi meistrivõistlustel neljane paat vaid vendadest koosnenuks), kuid medaliannaalidesse siiski ei läinud. Vennad Laosed said küll paarisaeruneljasel finaali, kuid jäid seal neljandaks, pronksist 14 sekundit maas.

Taimsool ja Rajal jäi üleolek näitamata

Vaid mõni päev tagasi Šveitsist pikast mäestikulaagrist naasnud Eesti sõudmise tänavused liidrid, Uus-Meremaal Karapiro järvel oktoobris peetavaks MM-iks valmistuvad sintlane Allar Raja ja viljandlane Kaspar Taimsoo võitsid oma põhiklassis paarisaerukahesel Eesti kulla, kuid vaid kolmesekundilise paremusega narvalase Igor Kuzmini ja SK Pärnu mehe Andrei Jämsä ees.

“Polnud vaja kihutada,” kommenteeris Taimsoo ja Raja treener Matti Killing. “Minu omad sõitsid veel üksikaeruklasse, Raja peod on aerust päris hullusti purud. Ja päris loomulikult on Kuzmin ja Jämsä kõvad sõudjad. Tuletame meelde, et just nemad sõitsid Eestile Ateena olümpiakoha välja ja mõlemal on MM-medaleid.”

Põnevust tõstnud vastasseis paarisaeruneljastel uue, selleks võistluseks tekkinud Narva, SK Pärnu ja Tallinna SK kvarteti Igor Kuzmin, Andrei Jämsä, Vladimir Latin ja Valeri Prosvirnin ning samuti selleks sõiduks kokku istunud Viljandi ning Pärnu kalevlaste Taimsoo, Raja, Sten-Erik Andersoni ja Rauno Talisoo vahel andis ootamatult suure, koguni 17-sekundilise võidu Kuzminile-Jämsäle-Latinile-Prosvirninile.

“Allar ja Kaspar ütlesid vee pealt tulles, et poleks nad eest kusagile läinud, kui meil apse poleks juhtunud,” rääkis Killing. “Kas meie omad just võitnud oleks, on iseküsimus. Talisool läks aer sõidu ajal paadi sättimise vea tõttu kaks korda peost, nii vastuhakk rauges.”

Tagala on lootustandev

“Meistrivõistlustel sai tõdeda, et Eesti sõudmise tagalast tuleb värsket verd kenasti juurde,” arvas Killing.

“Võtkem või meeste roolijata neljane, kus haigestunud Kaur Kuslap Joosep Laose vastu tuli vahetada. Ometi andsid Martin Neerot, Joosep Laos, Sten-Erik Anderson ja Rauno Talisoo liidernelikule Andrus Sabiinile, Artur Maierile, Alo Kuslapile ja Jaan Laosele väga kõva lahingu ja kaotasid vaid pooleteise sekundiga,” selgitas treener.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles