Pärnu jahtklubi sai esimese MM-kulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Grigorjev läheb Pärnu jahtklubi ajalukku esimese täiskasvanute maailmameistritiitli võitjana.
Raul Grigorjev läheb Pärnu jahtklubi ajalukku esimese täiskasvanute maailmameistritiitli võitjana. Foto: Erakogu

Norras Arendalis lõppenud X-41 klassi jahtide maailmameistrivõistlustel seilas esikoha võitnud kapten Mati Sepa tiimis Pärnu jahtklubi liige Raul Grigorjev.

Tiitlivõistlus trollide maal algas jahil Technonicol Kalevi jahtklubi lipu all purjetavale Eesti-Venemaa ühismeeskonnale paljulubavalt. Regati avapäeval kahe sõiduvõiduga oma võimeid demonstreerinud Mati Sepa meeskond suutis veel kolm korda esimesena finišijoone ületada, sekka tulid ka kolmas, viies ja kuues koht.

Sepa meeste edu lähimate jälitajate ees oli üheksa sõidu järel juba piisav, et viimast heitlust kõrvalt vaadata.

Neli pretendenti medalikohtadele

“Tegelikult oli konkurents väga tihe, tõsist võistluspinget pakkusid meile neli vastast,” kõneles kapten Sepp. “Hõbeda võitnud soomlaste Nicole 4 roolis oli Riku Nissilä, pronksi teenisid Jaak Jõgi mehed Fortel ja neljanda koha sai Norra jaht Lexington, mille meeskonnaliikmeks ja patrooniks on Norra kuningas Harald V.”

Kaheksandat hooaega koos Mati Sepaga purjetav pärnakas Raul Grigorjev nimetas roolimeest meheks, kes on täielikult pühendunud purjespordile.

“Mati on fanaatik, ta suudab väga erinevates jahiklassides oma meeskonnad võidule häälestada,” märkis Grigorjev. “Väga tähtis on, et võistlussõidu ajal pole kaptenil vaja palju seletada, ta usaldab mehi, sest igaüks teab, mida tal teha tuleb.”

Aastatel 1995-2005 olümpiaklassis Laser Standard seilanud Sepa tiim on Match Race’i distsipliinis sel aastal maailma edetabelis 70 parema seas.

Seni võideti hõbedat ja pronksi

Koos Sepaga on Grigorjev võitnud hulga maailmameistrivõistluste medaleid. Jahil Alexela teenisid mehed X-99 klassis kolm hõbedat ja 2007. aastal võideti X-35 jahtide konkurentsis pronksikarva aurahad.

Küsimusele, millise hinnangu annab tiimipealik Pärnu jahtklubis purjetamist alustanud Grigorjevile, kostis kapten Sepp: “Ilma Raulita poleks me ilmselt tiitlit võitnud, ta suudab igas olukorras jahti maksimaalsele käigule häälestada.”  

Peale Grigorjevi aitasid Tech-nonicoli pardal võitu sepistada eestlased Riho Talumaa, Arvi Kink, Ago Rebane, Meelis Sinilo, venelased Vladimir Nikitin, Sergei Kolesnikov, Arkadi Sverdlov ja Igor Rõbakov ning Norra purjetaja Jarle Stokke-Olsen.

“Selline saavutus sai võimalikuks tänu Eesti ja Vene purjetajate ning finantseerijate koostööle, mis lubas meeskonnal ette valmistuda täiesti uuel rahvusvahelisel tasemel,” valgustas Sepp eduka tiimi tagamaid. “Meie jahi käesoleva aasta eelarve on võrreldav Eesti tippkorvpalliklubide Tartu Rocki ja Tallinna Kalevi omaga.”

Maailmameistriks pärjatud kapten Sepp ja tema meeskond ei saa pikalt võiduloorberitel puhata, kolme nädala pärast stardivad nad Itaalias X-41 klassi Euroopa meistrivõistlustel.  

Juba sel nädalavahetusel seilab Sepa neljaliikmeline tiim, kuhu peale Grigorjevi kuulub pärnakatest veel Janno Hool, Rootsis Match Race Balti karikasarja etapil ja järgmisel nädalal võisteldakse Tallinna lahel.

Kapten vihkab kaotust

Kuidas suudab üks mees nii palju ja nii hästi purjetada?

“Kõige rohkem siin ilmas vihkan ma kaotust,” ütles 1982. aastal Haapsalus esimest korda omal käel merele läinud maailmameister Sepp. “Ometi on nii, et suure võiduni jõudmiseks tuleb väga palju kaotusi alla neelata. Olen kindel, et suudan järgmiseks aastaks moodustada Eesti esimese profipurjetajate tiimi, kuhu Pärnu meestest kutsun kindlasti Raul Grigorjevi ja Janno Hooli.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles