Põhja-Kaukaasias pole rahu uneski

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta 9. septembri plahvatuskoht Vladikavkazi turu juures.
2010. aasta 9. septembri plahvatuskoht Vladikavkazi turu juures. Foto: Reuters

Läinud nädalal Põhja-Osseetia pealinna Vladikavkazi keskturu väravas autopommi-plahvatuses hukkunuid on juba 19, haavatuid 173 ja need arvud võivad muutuda.

Kolm haavatut on väga raskes seisundis, viis rahuldavas konditsioonis ja ülejäänute tervislik olukord on hinnatud keskmiseks. Haavatute suurt arvu ei tinginud ainult rahvarohke turupäev, vaid ka kasutatud räpane pomm, mis oli täidetud suure hulga teravate ja raskeid haavu tekitavate esemetega.

Valitsusjuhi tänu

Põhja-Osseetia administratsiooni juht Taimuraz Mamsurov kinkis nimelise käekella kahele Vladikavkazi keskturu valvurile, kes ei lasknud lõhkeainega täidetud autot turu territooriumile.

Sõiduauto Volga juht palus avada väravad, et sõita kauplemislaudadele lähemale, kirjeldas uudisteagentuur Regnum, samal ajal keeldus mees avamast pagasiruumi, väites, et võti on katki. Vastavalt eeskirjale ei lubatud autot turu alale ja mõni minut hiljem kärgatas plahvatus.

Fantoom-enesetapja oli aga juba aasta algusest siitilmast lahkunute kirjas. Ajalehe Vremja Novostei andmetel teatasid Magomed Artšakovi surmast elektrilöögi läbi alajaamas võimudele tema pereliikmed, kes elavad Inguššias.

Volga oli samuti registreeritud Inguššias ja veidi aega enne terroriakti peeti auto kinni Inguššia ja Põhja-Osseetia piiril. Artšakovi nimi selgus postimiilitsatelt, nende kirjelduste järgi koostati enesetaputerroristi fotorobotki.

Ohtlik turg

Märtsis 1999 hukkus enesetaputerroristi rünnakus samal turul 52 inimest, tookord õnnestus kurjamil pääseda vabalt turule turuliste hulka ja tulemus oli kohutav.

Novembris 2008 tappis teine terrorist Vladikavkazi turu ees 12 inimest, paljud said vigastada.

Münchenis asuv Vabadusraadio tuletas meelde, et 9. septembri terroriakt toimus ajal, kui 11 aastat tagasi purustas pomm Moskvas kortermaja, tappes 94 inimest. Toona kahtlustati Vene föderaalse julgeolekuteenistuse segatust plahvatusse, et võimud saaksid korraliku põhjuse teiseks sõjaks Tšetšeenias.

2000. aasta kevadel, olles Eesti Punase Risti saadetuna humanitaarmissioonile Inguššiasse, põikasin läbi Vladikavkazi kurikuulsalt keskturult. Seal oli just avatud tagasihoidlik mälestusmärk 1999. aasta plahvatuses hukkunutele.

Turg pole Kaukaasias ainult kauplemiskoht, vaid ühtlasi suhtlemise ja infovahetuse paik. Vladikavkazi keskturu ees on küll lai tänav, mille äärde turulised oma sõidukid pargivad, ent turule sisenejaid ei kontrollitud 2000. aastal ega tehta seda nüüdki, sest selleks ei jätku aega ega inimjõudu. Kontrollitakse üksnes turule sõita soovivaid autosid ja tänu sellele jäi seekord ohvrite arv võimalikust väiksemaks.

Võimud nõutud

Ajalehe The Moscow News võrguväljaanne kirjutas, et umbes 40kilogrammise pommi plahvatus turu juures autos jättis maha 1,5-meetrise läbimõõdu ja 0,7 meetrit sügava kraatri.

Vene president Dmitri Medvedev andis oma esindajale Põhja-Kaukaasia föderaalringkonnas Aleksandr Hloponinile kohe korralduse isiklikult jälgida juurdluse käiku. Hukkunute lähedastele ja haavatutele lubati täies mahus maksta kompensatsiooni ning hoolitseda ravi ja sotsiaalsete probleemide lahendamise eest.

Peaminister Vladimir Putin ei ähvardanud seekord terroriste peldikus maha lüüa, vaid rääkis, et plahvatus oli mõeldud viha külvamiseks eri rahvusgruppide vahel. ”Me ei tohi seda lubada,” ütles Putin.

Vabadusraadio tuletas meelde, et Põhja-Kaukaasia on Kremli suureneva mure allikas, sest terrorirünnakute arv tõuseb. Just mõni päev enne plahvatust turu juures õhiti autopomm 4. septembril Dagestanis Vene sõjaväebaasi väravas, hukkus vähemalt viis inimest.

Vabadusraadio/ Raadio Vaba Euroopa edastas kohalike võimude arvamuse, et üldisele ärevale olukorrale on kaasa aidanud endeemiline vaesus ja Vene julgeolekujõudude vaenulikkus kohapeal.

Septembri alguspäevadele langes samuti viie aasta möödumine Vladikavkazi külje all Beslanis toimunud koolitragöödiast, milles hukkus üle 330 õpilase ja täiskasvanu.

Näha on Vene keskvõimude nõutust selles suhtes, kuidas Kaukaasia maha rahustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles