Tumedale riietusele lisavad vürtsi aksessuaarid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stilist Signe Kalbus soovitab väljanägemist vürtsitada silmatorkavate aksessuaaridega.
Stilist Signe Kalbus soovitab väljanägemist vürtsitada silmatorkavate aksessuaaridega. Foto: Urmas Luik

Disaineri ja stilisti Signe Kalbuse arvamust mööda on Pärnu riidekaupluste valik kesine ja ühesugune, kuid tumedaid rõivaid saab täiendada aksessuaaridega, mis pilku püüavad ja sära annavad.

Pärnust pärit Kalbus, kes elab ja põhikohaga töötab Tallinnas, nentis pärast suvepealinna kauplustes tehtud tiiru, et pealinna rõivapoodidest on siinne kaubavalik kesisem, ehkki tegu võib olla sama keti poodidega. Väiksemas kohas ei julgeta palju eri tooteid sisse võtta kartuses, et need jäävadki riidepuudele omanikuta rippuma.

Väljapanekutes domineerivad tumedad toonid, kuid Kalbuse jutu järgi ei tähenda see tingimata vajadust mujale linna või koguni piiri taha poodlema sõita, sest huvitavate aksessuaaridega saab tumedale kostüümilegi vürtsi lisada.

Sobiva riietusega tegelikust nooremaks

Et näidata, kuidas Pärnuski end stiilselt ja moodsalt riidesse panna võib, võtsime stiilimuutusele appi 37aastase Anne Jansoni, kes praegu sisustab päevi neljakuuse lapse seltsis ja eelistab enda sõnutsi sellest tulenevalt rõivaste puhul mugavust ja praktilisust.

Kalbus valis talle välja neli rõivakomplekti, mis passiksid nii igapäevaseks kandmiseks, mõnele pidulikumale üritusele kui miks mitte töölegi.

Esimese pildi ruuduline kolmnurkse kaelusega kleit sobib koos õlgu katva booleroga kenasti kontorisse, mustade saabaste lillad kandid annavad muidu tumedale komplektile natukenegi värvi. Allapoole jooksvate triipudega rõivad lähevad suurema riidenumbriga kandjatelegi, sest neil on salendav efekt.

Teise foto kottkleit Kalbusele riidepuul väga atraktiivne ei tundunud, kuid modellile istub selga nagu valatult. “See kleit on hea näide, kuidas riideese ei püüa riidepuul pilku ja mida me ilma müüja soovituseta tõenäoliselt proovinud poleks, kuid selga pannes oli tulemus suurepärane,” kommenteeris Kalbus.

Roosa barett ja samas toonis kontsakingad lisavad kleidile kelmikust ja nooruslikkust, kaotades nagu võluväel kandjalt mitu eluaastat.

Kaabu ja korsetiga komplekt sobib stilisti meelest madalate jalatsitega kandes imehästi tööl käimiseks, õhtul peole minekuks piisab, kui jalatsid näiteks kontsakingade vastu vahetada.

Neljandal pildil olevat lillelist kleiti saab Kalbuse seletusel kanda ka suvel pika rannaseelikuna, kui õlapaelad ära peita. “Kui ei julge värve kanda või pole neid saada, siis suur efektne muster tõmbab kindlasti tähelepanu,” kinnitas stilist. Kleidi all kantavat pluusi vahetades on võimalik sellele anda ilme pidulikust konservatiivseni.

Kalbus ei pane riietumisel hooaja trendidele ülemäära suurt rõhku, sest esiteks läheb igal hooajal garderoobi vahetamine väga kulukaks ja teiseks tuleks moest enam pöörata tähelepanu rõivaste kandja figuurile.

Tuleb tunda figuuri eripära

Jansoni puhul tõi stilist välja, et kui suurem osa proovitud riietest nägi tema seljas head välja, siis jalanõude valimisel tekitasid probleeme lihaselised sääremarjad, mis välistavad poolsaabaste kandmise, sest need rõhutaksid jalga veel.

Paremini sobivad kas päris pikad saapad või madalad kingad, sest nendega jääb see figuuri eripära märkamata.

Kalbuse jutu järgi ongi tähtis tunda oma keha iseärasusi, et riietudes puudusi varjata ja tugevaid kohti esile tõsta. Nii saab näiteks laialt vöökohalt tähelepanu eemale silmatorkavate kingade või peakattega ning lühikesi jalgu optiliselt pikendada kontsakingadega.

“Inimene peaks tundma end mugavalt, riietuse huvitavamaks muutmiseks piisab sellestki, kui täiendada seda näiteks silmatorkava kotiga,” soovitas Kalbus. Tema väitel ei tähenda hea väljanägemine tingimata seda, et rahakott peab puuga seljas olema. Võtmerolli mängib stiilsuse saavutamisel oskus esemeid omavahel sobitada.

Selleks tasub vahel oma senised arusaamad riietumisest unustada ja peegli ees eelarvamusteta katsetada, sest asjad, mis mõttes üksteisega ei klapi, võivad seljas huvitava kombinatsiooni moodustada.

Näiteks praegu väga populaarset korsetti ei pea tingimata kandma piduliku pluusi peal, Kalbuse sõnutsi sobib sinna alla ka tavaline T-särk, kui see pole väga silmatorkavate kirjade-piltidega.

Stilist julgustab kombineerima odavamaid rõivaid kallimate ja ajatutega, mida sobib kanda aasta või kümnegi pärast. Kõige paremini annab mängida aksessuaaridega, millel tihti mitu kasutamisviisi. Näiteks pärlikeed ei pea tingimata kaela punuma, see sobib käevõruks ja vöökski, siidsalli võib samuti põimida ümber piha.

Sügis soosib värve

Kuigi Pärnu kaubavalik värvilisust ei soosi, näeks Kalbus tänavu hea meelega inimestel rohkem seljas sügisvärvides rõivaid: kollaseid, rohelisi, oranže.

“Ka pidulik riie ei pea tingimata must olema,” leidis stilist. “Mujal maailmas on see arusaam hakanud kohale jõudma, meil ollakse endiselt natuke konservatiivsed.”

Moes on karvased kehakatted ja klassikaliste mantlite kõrval on poelettidele ilmunud poolpikad, mantli ja keebi vahepealse lõikega rõivaesemed, mis sobivad hästi nii teksade kui piduliku kleidiga kandmiseks.

Anne Janson jäi oma stiilimuutusega rahule, tema lemmikuks osutus komplekt kottkleidist, värvilistest kingadest ja tutiga baretist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles