Bussijuht Mare kaevas Virtsu tee ääres kraave

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Bussipargis hakkasin maaliine sõitma 2003. aastast,” ütleb AS Mulgi Reiside bussijuht Mare Ring.
“Bussipargis hakkasin maaliine sõitma 2003. aastast,” ütleb AS Mulgi Reiside bussijuht Mare Ring. Foto: Urmas Luik

AS Mulgi Reiside Pärnu esinduses töötab kolm naisbussijuhti: Mare Ring, Tiiu Ott ja Rita Tetsmann.

“Tiiu on neist kolmest tublist töötajast ehk kõige kogenum, ta töötas aastaid meie emaettevõttes, aktsiaseltsis Hansabuss juhuvedude bussijuhina, teenindades reisijaid nii Eestis kui mujal Euroopas,” ütleb Mulgi Reiside Pärnu esinduse juhataja Margus Maiste.

Maiste mainib, et Mare seevastu on oma elu jooksul pidanud juhtima kõikvõimalikke masinaid ja agregaate, millega võrreldes üheksa ja poole meetri pikkuse nüüdisaegse liinibussi juhtimine on talle tõenäoliselt lapsemäng.

“Lõpetasin 1965. aastal kutsekooli, sellest ajast olen auto- ja bussijuht olnud, ma pole muud tööd teinudki,” räägib Mare lõunase Lehu ringi eel.

Pärnu bussiparki tuli Mare tööle “pärast EPTd” ehk seejärel, kui ta oli aastaid sõidutanud töölisi maaparandusobjektidele.

“Olin alguses konduktor, Sindi liini peal, 2003ndast hakkasin maaliine sõitma, kui bussipark ära jagati, läksin Mulgi Reisidesse. Elan Tõstamaal, mu juured on seal, ja sõidangi põhiliselt sealtkandi liine,” seletab Mare ja kissitab oktoobripäikeses silmi.

Uni tuleb silmist raputada vastavalt sellele, millal on esimene reis, kas 4.10, 4.30, 5.40, ja enne seda nägu pähe teha, sest roolikeeraja jääb ju vaatevälja kohe sõidukisse sisendes.

“Ma olen ekskavaatori peal ka töötanud, kaheksa aastat, Virtsu tee ääres on minu kaevatud esimesed kraavid, nüüd kasvavad seal lepad,” meenutab Mare.

Paarimehe, Mare sõnutsi “ilusa noore poisi” Marek Katnaga jagunevad töö- ja puhkepäevad kolm ja kolm.

“Ma ei ole koduperenaise tüüpi, aga kui riiet on vaja parandada, teen ära. Tavaliselt lahendan ristsõnu, tegelen arvutiga, mul on töö juures inimestega suhtlemise üleküllus, pärast tööd tahan üksinda olla,” mainib hallipäine särasilmne naine muigamisi.

Mehed ei pane Mare väitel pahaks, et naised neilt bussijuhitöös nagu leiba laualt näppaksid. Vastupidi, suhtumine on nagu kolleegide vahel ikka – lugupidav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles