Omavalitsused suhtuvad tulude laekumise tõusu ettevaatusega

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Janek Talpas-Taltsepp, Pärnu Postimees

Omavalitsused suhtuvad viimasel paaril kuul paranenud tulumaksulaekumistesse ettevaatusega ja leiavad, et parem on karta kui kahetseda. Tulevast aastast veel tõusu ei loodeta.

Selle aasta 11 kuuga on enamikul Pärnumaa omavalitsustel üksikisiku tulumaksu laekumine jätkuvalt, võrreldes mullusega, miinuses, kuid mõnel kuul on valdav osa omavalitsusi esimest korda pärast kriisi algust taas näinud positiivseid numbreid.

Häädemeeste valla pearaamatupidaja Ly Lehemets tõdes, et viimasel paaril kuul on tulumaksu laekunud veidi rohkem, kuid see pole veel märgatav paranemine, sest tõus on väga pisike.

“Eeldame tulumaksu laekumist kas tänavusega samal tasemel või pisut vähem. Me ei julge küll loota tõusu peale, ootame järgmisest aastast pigem langust. Euroopas on ju majanduskriisi teine laine, ma usun, et me ei jää sellest puutumata. Inimestel on kohapeal raske tööd leida ja nad liiguvad siit pigem ära linna,” lausus Lehemets.

Lavassaares on juulist alates saadud langus pidama ja tulumaksu on laekunud igal järgnenud kuul niisama palju kui mullu samal ajal, oktoobris-novembris on laekumine olnud juba mullusest suurem.

Lavassaare valla pearaamatupidaja Li Kaljuranna sõnutsi räägivad kõik vallad, et novembris laekus kõige rohkem tulumaksu, kuid see ei pruugi näidata suuna lõplikult positiivseks pöördumist.

“Kui vaadata töötute statistikat, siis töötute arv on vähenenud ja see võib olla sellest tingitud. Või on võlglased oma võlad ära maksnud. Tulumaksu maksmine ja valdadele ülekandmine ei vasta ajaliselt üks ühele,” loetles Kaljurand võimalikke põhjusi.

Lavassaares saavutas töötus tipptaseme tänavu märtsi lõpus, kui 536 elanikuga vallas oli registreeritud 53 töötut, oktoobri lõpu seisuga oli ametlikult tööta 33 inimest.

“Oleme aru saanud, et tulumaksu planeerivad kõik järgmiseks aastaks samale tasemele, mis on tänavu,” lausus Kaljurand.

Sama kinnitas Audru valla pearaamatupidaja Ülle Kaljumäe, kes langust enam ei oota ning prognoosib tulumaksust saadava tulu jäämist tuleval aastal tänavusele tasemele.

Audru vallas olid võrdluses mulluse laekumisega paar tõusukuud september ja oktoober, kuid novembris kogunes taas tulumaksu mullusest vähem.

Saarde valla pearaamatupidaja Anne Saar lausus, et tuleva aasta eelarve projektis on arvestatud tulumaksu laekumise tõusuga, võrreldes 2010. aasta algprognoosiga, kuid jääb ligilähedale sellele summale, mis käesoleva aasta lõpuks tegelikult laekub.

Saar märkis, et Saarde valla tänavune esialgne tulumaksu laekumise prognoos oli 19,6 miljonit krooni, kuid aasta lõpuks tuleb 21 miljoni krooni kanti.

Tõstamaa valda on tänavu 11 kuul tabanud tulumaksu laekumises Pärnumaal kõige suurem kukkumine - 14 protsenti, võrreldes mullusega. Ka viimastel kuudel pole Tõstamaal paranemismärke veel ilmnenud.

Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu märkis selle põhjuseks, et vallal oli seevastu mullu tulumaksu laekumine väga hea ja oldi esikolmikus, nõnda ei peaks valla seis paari viimase aasta kokkuvõttes ülejäänutest kehvem olema.

“Kui mullu võis imestada, miks meil nii vähe langes, siis tänavu on langus jõudnud meile hilinemisega. Polnud põhjust arvata, et meie lobi kuidagi paksem on,” tõdes Rõhu.

Vallavanem nentis, et kuigi suurt tõusu 2011. aasta laekumistes ei saa veel prognoosida.

“Hea on, kui tõuseb, aga tuleb olla valmis, kui asi nii ilus ei ole. Tänavu on meil üksikisiku tulumaksu laekumiste summa 7,4 miljonit ja tulevaks aastaks arvestame 7,2 miljoni krooniga. Hoiame madalat profiili, sest alati on meeldivam, kui üle jääb, kui see, et poole aasta pealt puudu tuleb,” kostis Rõhu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles