Toidupank kogus annetusi sadakonnale perele

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnakatele läks toidupanga toiduannetusaktsioon südamesse ning nii kogunes abivajajate tarvis toidukraami mitme poekäru jagu.
Pärnakatele läks toidupanga toiduannetusaktsioon südamesse ning nii kogunes abivajajate tarvis toidukraami mitme poekäru jagu. Foto: Ants Liigus

Läinud nädalavahetusel korraldatud toidupanga toiduannetusaktsioon läks nii Pärnus kui mujal Eestis korda: Pärnus annetati kahe päevaga 2450 toiduartiklit, üle riigi tehti aga kokku ümmarguselt 7800 toiduannetust koguväärtusega 120 000 krooni.

„See on väga hea tulemus. Lausa üllatav oli, et nii palju inimesi andis oma panuse,” hindas õnnestunud ettevõtmist toidupanga Pärnu koostööpartneri, Pärnu diakooniakeskuse juhataja Erika Kukk. „Tallinnas oli kolme kaupluse peale enam-vähem niisama palju – tõsi, seal koguti annetusi vaid üks päev.”

Kukk arvas laupäeval-pühapäeval 24 vabatahtliku abil kogutud annetust hinnates, et kogusest peaks piisama ligikaudu sadakonnale Pärnumaa perele, seejuures saavad toidutoetust nii linnas kui maakonnas elavad abivajajad.

„Tahame esmajoones anda abi tõeliselt hädalistele peredele, neile, kellel on lapsed, kellel väga raske,” tõdes diakooniakeskuse juhataja.

Esimesed pakid lähevad teele reedel – Tootsi valla viiele perele.

Ehkki jõulukuu on alles hakatuses, Kuke teada sel aastal enam heategevuse analoogseid hoogtööpäevi vähemalt Pärnus ei korraldata. Pealegi on nende vedajaks toidupank, panga kohalikele koostööpartneritele on jäetud abistav roll.

„Toidupank võtab kauplustega ühendust, lepib kokku ajas ja vajalikes pakendites, meie lähme kokkulepitud päeval oma vabatahtlikega kohale ja teeme töö nii-öelda ära,” sõnas toidupanga Pärnu koostööpartneri, Pärnu diakooniakeskuse juhataja Kukk.

Küll on toidupanga koostööpartneritel avar tööpõld konkreetsete abivajajate väljaselgitamisel: Toidupank ei ole ellu kutsutud mitte selleks, et keegi saaks linnukese kirja, vaid siiski elementaarsestki toidukraamist puudust tundvate inimeste toetamiseks.

Liiati on tegemist arvuga, mis tööhõive võidukaist raporteist hoolimata paraku aina kasvab: 2007. aastal elas Eestis iga viies elanik allpool suhtelise vaesuse piiri (kuu netosissetulek alla 4340 krooni), vaesus puudutas 258 800 inimest.

Et toidupanga tööks vajalik andmebaas saaks veelgi täiuslikum, korraldab panga Pärnumaa esindus 11. jaanuaril Pärnu maavalitsuse saalis mõttekoja, mis teenib kahte eesmärki: tutvustada toidupanka, siinmail veel siiski kaunis uut ettevõtmist lähemalt ning otsida täiuslikumaid teid ja võimalusi, jõudmaks abivajajateni.

Seega on arupidamisele oodatud nii omavalitsuste sotsiaaltöötajad kui need, kelle tarvis toidupank loodud on.

Toidupangale saab annetusi teha kampaaniavälisel ajalgi. Et toidupanga Pärnu esinduse juhataja pole kogu aeg toidupanga siinse esinduse ruumes Rüütli 25, on mõttekas heategevusaktsioonis enne telefonitsi kokku leppida. Kuke number on 5664 8484.

Toidupanga asutasid 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi heategevusfond Päikeselill ja Swedbank. Piet Boerefijn, toidupanga tegevjuht, pärjati eelmisel kuul aasta kodaniku tiitliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles