Tekstiilitootja Peter-Kalev Hunt seilab tunnustuste lainel

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Auhinnad ja aunimetused on meie ettevõttele, töölistele ja kollektiivile ja mul on suur au juhtida seda ettevõtet,” ütleb AS Wendre omanik Peter-Kalev Hunt.
“Auhinnad ja aunimetused on meie ettevõttele, töölistele ja kollektiivile ja mul on suur au juhtida seda ettevõtet,” ütleb AS Wendre omanik Peter-Kalev Hunt. Foto: Urmas Luik

Eesti juurtega Rootsi ärimees Peter-Kalev Hunt on olnud tunnustuste tähesajus, viimasena tabas teda Eesti aasta ettevõtja 2010 tiitel ja teadmine, et tema juhitav AS Wendre vääris parima ettevõttena Pärnumaa Karu auhinna.

Tunnustuse tagamaale jääb teadmine, et lõviosa ehk 95 protsenti Wendre toodangust eksporditakse, nagu poleks majanduslangust olemaski. Pärnu ja Vändra vabrikus saab tööd ligi 750 inimest ning ettevõte aastakäive ulatub üle miljardi krooni.

Samal ajal kui Pärnu maavalitsus koostöös Pärnumaa Karu auhinna omistajatega väärtustas pidevalt arenevat suurettevõtet, andis Pärnu linn Wendrele oma tunnustusena ettevõtluse peaauhinna 2010 kui metallmööbli tootjale ja 85 töökoha loojale endisesse linakombinaati loodud niinimetatud voodivabrikus.

Valgetäht ja vapimärk

Aasta algas Peter-Kalev Hundile kui Eesti majanduse edendajale presidendi annetatud Valgetähe IV klassi teenetemärgiga ja Pärnu omistas talle iseseisvuspäevaks kõrgeima tunnustuse – vapimärgi.

“See oli üks edukamaid aastaid numbrite poolest, töökohti lisandus Stramis ja Vändras,” pareerib reipahääleline härra Hunt enda tunnustamise kohta käiva jutu telefonitsi.

Aasta vahetab Trading House Scandinavia AB kontserni kuuluva AS Wendre ainuomanik Hispaanias Mallorcal. Seal, tublide plusskraadidega oludes huvitab teda hoopiski Eesti lumerohkus ja väidetavalt hangedesse uppunud Pärnu. Seal koostab ja mõtleb ta läbi suurettevõtte tootmisplaane kaugemale algavast aastast.

Mullu Pärnumaa suurima tööandja tiitli pälvinud ja 2005. aastal Pärnu aasta meheks valitud kodutekstiilide suurtootja ei võta tänavust tunnustuste rohkust vaid enda kanda. “Auhinnad ja aunimetused on meie ettevõttele, töölistele ja kollektiivile ja mul on suur au juhtida seda ettevõtet,” kostab ta mõnusas, veidi rootsipärases emakeeles.

Euroopa suurim vooditekstiilide tootja müüb aastas kümme miljonit patja ja viis miljonit tekki ning Hunt on ärimaailmas tuntud ratsionaalse riskijulgusega ega jää saavutatul pidama, vaid rühib loovalt edasi, tehes oskuslikku meeskonnatööd.

Eesti esindajaks

Eesti aasta ettevõtja konkursi finalisti kohta mainib selle korraldaja, audiitor- ja konsultatsioonifirma Ernst&Young Baltic partner Ranno Tingas edastatud pressiteates, et Hundi kasuks kaldus kaalukauss eelkõige seetõttu, et Wendrel on märkimisväärne osa Eesti töökohtades ja -hõives. Eesti tipptegija esindab riiki kevadel rahvusvahelisel ettevõtjate konkursil Monte Carlos, kus osalevad poolesaja riigi parimad.

“Meil on olnud hea äriidee, valdav osa meie toodangust läheb ekspordiks ja majanduslangus ei ole meid eriti palju mõjutanud,” selgitas Hunt endale omistatud tiitli tagamaid.

Ehitusinseneri diplomiga mees avas kodulinnas Norrköpingis spordirõivaäri ja õppis samal ajal ülikoolis majandust. Hakkas siis Inglismaalt nahkrõivaid sisse ostma ja edasi müüma ning jõudis Türgist tekstiilide importimiseni. Eestisse tuli Hunt esimest korda 1993. aastal spordimessile ja edasi läks juba suhtlemine tekstiili valdkonnas suhtlemisega Aasia ja Baltikumi turuga. Nagu ütleb Hunt: “Elu ei pane neid teid välja, sattusin kodutekstiilile ja seal ma olen olnud 15 aastat.”

Tekkide-patjade kõrval Pärnus voodivabriku avanud Hunt nendib, et nendega saab turgu ja sortimenti laiendada. Nähes uusi turge Skandinaavias ja Venemaal ning panustades müügistrateegiale ja võimalike klientidega suhtlemisele.

“Meil on väga palju plaanis, ekspordime enamiku toodangust, kliente tuleb juurde, mahud kasvavad, Pärnus tahame tootmispinda laiendada, töötajaid juurde võtta, oleme alustanud seda projekti, ettevõte kasvab ja areneb,” loetleb Peter-Kalev Hunt algava aasta plaane.


AS Wendre

• Kuulub Trading House Scandinavia AB kontserni, peakorter asub Rootsis.

• Ettevõtte ainuomanik on Peter-Kalev Hunt (sündinud 1952).

• Euroopa suurimaid vooditekstiilide tootjaid, peamised tooteartiklid on polüesterkiutäidisega tekid ja padjad ning kušetid (OÜ Stram).

• Eesti kaks tootmisüksust asuvad Pärnus ja Vändras, neis saab tööd ligikaudu 750 inimest.

• Aastakäive ulatub üle miljardi krooni, 95 protsenti toodangust läheb eksporti.

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles