Valdade tulumaksu laekumine näitab tõusu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Enamikule Pärnumaa omavalitsustest on aasta alanud tulumaksu laekumise paranemisega.

Kui mullu juulis kahanes Pärnumaal tulumaksutulu tosinas ja kasvas kaheksas omavalitsuses ning augustis vähenes 16s ja suurenes neljas omavalitsuses, siis lõppenud aasta viimastel kuudel ja alanud aasta jaanuaris on need numbrid pöördunud vastupidiseks.

Detsembris kahanes tulumaksu laekumine veel vaid viies ja kasvas 15 omavalitsuses ning jaanuaris vähenes kolmes ja suurenes 16 omavalitsuses, ühes jäi tulu samaks, võrreldes mullu jaanuariga.

Kogu 2010. aasta ja tänavu jaanuari on tulude laekumine pidevalt plussis olnud üksnes Kihnus, kus kasv oli mullugi kõige suurem – 31 protsenti.

Kihnu kõrval näitas 2010. aasta kokkuvõttes viieprotsendist plussi ainsana Varbla vald.

Alanud aastal on Kihnust enam tulumaksu laekumine kasvanud Varblas, samuti Tõstamaal ja Häädemeestel, kus oli varasem langus ka suurem.

2010. aastal kahanes Häädemeestel tulumaksutulu kuus ja Tõstamaal kõige rohkem ehk 13 protsenti. Tõstamaa nägigi kasvunumbrit esimest korda alles nüüd jaanuaris.

Viimased kuus kuud on tulumaksu laekumine pidevalt miinuses olnud Surju vallas.

Vändra vallas on tulumaksu laekumine olnud pidevalt positiivne alates mullu juulist.

Vändra valla raamatupidamise juht Kaie Rätsepp nentis, et paranemisest pole erilist kasu, sest selle nullib omakorda riigilt vallale sel aastal makstava tasandusfondi vähenemine, mis rahandusministeeriumi andmeile tuginedes võib tulla üks maakonna suurimaid – kümme protsenti.

Enamgi: 30 protsenti võib kahaneda riigi tasandusfondi toetus sel aastal Kihnus ja 16 protsenti Koongas, samal ajal kui Halinga vallas tõuseb tasandusfondi toetus 50, Saugas 47 ning Sindis ja Lavassaares 18 protsenti.

Millest selline alanemine tuleneb, ei teadnud Rätsepp täpselt öelda, kuid nimetas põhjuste seas valla rahvaarvu vähenemist.

Mullu kahanes Vändra valla elanike arv 64 inimese võrra, 3034-lt 2970ni. Raamatupidamise juht lisas, et see võib alles hakata mõju avaldama tulumaksu laekumiselegi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles