Juhtkiri: Haigla seob õed enda külge

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eile sai allkirjad õdede ja ämmaemandate õppekohtade arvu suurendamise konsensusleping. Juba varahommikustes raadiouudistes hõiskas üle-eestilise õdede liidu president, et see on väga rõõmus ja oodatud sündmus. Eriti on põhjust rõõmustada seeüle, et leppele panid käe alla haigladki, lubades õppijatele praktikabaase kõikjal Eestis.

Tänases Pärnu Postimehes räägivad oma loo kolm Pärnu haiglas õeks õppivat naist. Keegi neist ei pea pärast lõpetamist plaani pageda üle lahe parema palga peale. Pigem on tulevaste õdede elu siinse haiglaga tihedalt põimunud. Peale õppe- ja praktikakeskkonna on see juba praegu tööandja ja ilmutanud selles rollis paindlikkust. Just viimasena mainitut on pere loonud naistele tihtipeale vaja. Töö ja pereelu õnnestunud ühitamine kaalub vahel üles suurema palganumbri ja prestiižikama ameti.

Tulevaste õdede ja haigla vahel on loodud tihe võrgustik ja on suur tõenäosus, et riigil meditsiiniharidusele kulutatud raha ei lenda üle vee nelja tuule poole. Nii lubavad Eesti haiglad, et võtavad praktikandid avasüli vastu. Seni on osalt takistuseks olnud juba ametis õdede suur töökoormus, mille tõttu ei jää neil mahti noori juhendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles