Väikesed kodumasinad väärivad taaskasutamist

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Mitmes kaubandusketis saab ära anda vanu väikekodumasinaid, mille tarvis on poodidesse paigutatud spetsiaalsed kogumiskastid. Kasti tohib panna esemeid, mille mõõdud jäävad alla 25 sentimeetri, näiteks triikrauad, röstrid, kohvimasinad, juukselõikusmasinad, föönid, elektroonilised mänguasjad, kellad, kaalud, süle- ja pihuarvutid, telefonid ja mobiiltelefonid, habemeajamis- ja massaažiaparaadid, väikesed raadiod, pleierid, kõrvaklapid.

Kodumasinaprahiga tegelevad edasi elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkivate jäätmete käitluse korraldamise eest vastutav tootjavastutusorganisatsioon MTÜ Eesti Elektri- ja Elektroonikaseadmete Ringlus (MTÜ EES-Ringlus) ja Ekogaisma Eesti OÜ – tootjavastutusorganisatsioon, mis korraldab lambijäätmete kogumist ja töötlusse suunamist.

“Vanade seadmete materjalide ringluses hoidmine tekitab kordi väiksema ökoloogilise jalajälje ja kulutab vähem energiat kui samade asjade tarvis uute maavarade ammutamine,” ütles EES-Ringluse juhatuse liige Margus Vetsa. “Kui näiteks külmkappide puhul on tagastus üle kahe kolmandiku võrreldes müüdud uute külmkappidega, siis väikeste kodumasinate taaskasutusse jõudmise protsent jääb Eestis alla 20.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles