Kapi peale kogunev tolm hakkab tervisele

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi esmapilgul puhtast kodust ja kontorist võib kapi pealt ja printeri alt leida küllaga tolmu. Just kaua aega pühkimata seisnud tolm võib tervisele kõige enam kurja tegema hakata.
Isegi esmapilgul puhtast kodust ja kontorist võib kapi pealt ja printeri alt leida küllaga tolmu. Just kaua aega pühkimata seisnud tolm võib tervisele kõige enam kurja tegema hakata. Foto: Ants Liigus

Kevadel üha jõulisemalt tuppa tungivad päikesekiired näitavad armutult, kui tolmused me elamised tegelikult on. Tolmupühkimisest lihtsamat tööd justkui ei leidukski, aga miks on sageli paar tundi pärast pühkimist pinnad taas hallid?

OÜ Puhastuseksperdi koristusala spetsialist-koolitaja Helge Alt tõdeb, et aruka tolmupühkimise eesmärk ei ole kiiresti palju pindu üle käia, vaid hoopis võimalikult palju tolmu kokku korjata. Kuidas seda saavutada?

Õrnalt niiske lapp

Esiteks ei tohi tolmulapp olla märg, vaid õige pisut niiske, sest selline lapp seob tolmu kõige paremini. “Kui lapiga üle pinna tõmmata, ei tohiks märga helki jääda paarist sekundist kauemaks. Kui pind jääb juba 10-15 sekundiks niiskeks, on lapp ilmselgelt liialt märg,“ selgitas Alt.

Liiga märja lapiga tolmu pühkides või põrandat pestes ei seo lapp küllaldaselt tolmu ja see jääb veega pinnale edasi. “Märg pind küll läigib vastu, aga ega see saa tegelikult olla puhtam kui vesi panges,” nentis Alt. “Vesi aurustub tasapisi ära ja siis näeme pinnal halle laike-triipe.”

Tolmupühkimiseks parajalt niiske lapi saab, kui sellele paar korda pihustist vett peale pritsida või teha käsi kraani all märjaks ja paar korda käega lapile vett pritsida.

Ülihästi sobivad tolmuga võitlemiseks mikrokiudlapid, mida ei pea niiskeks tegemagi.

Volditud lapp

Teine samm, mis lihtsustab tolmukogumist, on lapi kokkuvoltimine. “Volditud lapi puhul võib mustaks läinud külje puhta vastu vahetada ning mõistlikult voltides saab ühest lapist isegi tosin puhast pinda,” rääkis Alt.

Kui dressipükstest lõigatud tolmulapi saab pärast koristamist puhtaks kraani all loputades, siis mikrokiudlapp seob sedavõrd tugevalt mustust, et seda tasub pesta masinas.

Lõputu on vaidlus, millest koristamist alustada: kas esmalt pühkida tolm riiulitelt või pühkida põrand? “Siin kindlat reeglit pole,” tõdes Alt.

Kui plaanis koristamisel tolmuimeja appi võtta, tasub tolmupühkimine hilisemaks jätta.

Samuti võiks suurpuhastuse ajal, kus mööblit liigutatakse ja selle katteid vahetatakse, tolmu pühkida paar tundi pärast koristamist.

Kui tekstiilpindu tuleb tolmust puhastada tolmuimejaga, siis kõvasid pindu ei soovita Alt sellega üle käia. “Isegi kui tolmuimejast tuleb suhteliselt puhas õhk välja, paneb see ikkagi toas õhu liikuma, seega lennutab tolmu ning tolm, mille muidu oleks saanud kõvalt pinnalt pühkides kätte, hakkab ruumis tiirlema,” selgitas ta.

Kui pinnad väga tolmused, võib kaks korda pühkida, sest esimest korda rohket tolmu pühkides läheb osa sellest paratamatult lendu.

Vaipadelt tolmukogumisel on tolmuimeja asendamatu, aga talvel on hea vaip mõnikord õue tagurpidi lume peale visata ja siis näiteks lapsed sellele hüppama saata. “Te veel imestate, kui mustaks lumi vaiba alt läheb,” tähendas Alt.

Vana tolm

Nagu toiduainete puhul kehtib “parim enne”, võib seda arvata tolmugi puhul. “Kui tolm on kusagil kaua lebanud, jõuab ta enda külge siduda kahjulikke aineid, näiteks hallituseoseid,” selgitas Alt.

Kui säärane kaua seisnud tolm lendu läheb, hingab inimene kõik kahjuliku endale sisse. “Norras tehtud uurimus näitas, et kui kontori kõrgematelt pindadelt oli tolm pikka aega pühkimata, võtsid inimesed 40 protsenti rohkem haiguslehti,“ rääkis Alt.

Nii võiks vähemalt korra kuus kapi otsast ja voodi alt tolmu pühkida, tähelepanuta ei tohi jätta toalilli, nende pottide ümbrust ega juhtmepuntraid, mille vahelt raske tolmu kätte saada.

Päris tolmuvabaks me oma kodu muuta ei saa, kuid regulaarselt pühkides annab selle hulka vähendada.

“Kui pühkida tolmu nii, et seda rohkem kätte saab ja koristades vähem õhku lennutada, ongi tolmu kodus märgatavalt vähem,” sõnas Alt.



Pange tähele

 Enamasti pole tube koristades vaja kodukeemiatooteid kasutada, piisab veest ja mikrokiudlapist.

 Ärge tehke lappi liialt märjaks.

 Puhastage kõik plekid värskena.

 Kui mustus on kinni, peske märja lapiga ja kuivatage.

 Koristage puhtamalt pinnalt mustema suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles