Kuidas Tallinn muutus Pärnu pealinnaks 3.

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste manifestatsioonist Petrogradis 1917. aasta varakevadel jäi alla aasta Eesti Vabariigi väljakuulutamiseni Pärnus. See ja Mihkel Lülli foto avaldatakse esimest korda.
Eestlaste manifestatsioonist Petrogradis 1917. aasta varakevadel jäi alla aasta Eesti Vabariigi väljakuulutamiseni Pärnus. See ja Mihkel Lülli foto avaldatakse esimest korda. Foto: Olaf Esna erakogu

Rongkäigust ei võtnud osa Petrogradi enamlastest eestlased, kes ettevalmistuskoosolekutel hüüdsid: “Maha Eesti! Meil pole Eestit vaja! Meie ei taha temast midagi kuulda!”. Ajutise Valitsuse residentsis Tauria palees kandsid meeleavaldajate nõudmised ette professor Ants Piip ja Aleksander Tamm.

Paar päeva pärast eestlaste suurt manifestatsiooni olid Eesti esindajad jälle Vene peaministri vürst Georgi Lvovi juures, et määruste kinnitamist tagant kiirustada.

Imposantsuse mõttes oli kaasa võetud Mihkel Lüll, kes põrutas rusikaga vastu peaministri lauda ja ütles: “40 000 Eesti sõduri nimel Petrogradi garnisonis nõuan selle seaduse otsekohest kinnitamist!”. Peaminister katsus sõjameest rahustada ja lubas teha kõik, mis teha annab. Olid ajad, mil Eesti mees võis suure Venemaa peaministri kirjutuslauale rusikaga valu anda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles