Juhtkri: Samad näod, sama viis

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Riigikogu vastse koosseisu kokku tulles võimu jagama hakkavad Reformierakond ja Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) jõudsid koalitsioonileppe suhtes pealtnäha valudeta üksmeelele ja pakkusid läinud nädala lõpuks välja oma ministrikandidaadid. Erinevused eelkäijaga võrreldes paistavad uues valitsuskabinetis olevat minimaalsed.

Üsna loogilise ja üllatusvaba valikuna jätkavad rahandusminister Jürgen Ligi ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Mõlemad suutsid raskel ajal tublit tööd teha ja Andrus Ansipi juhitavat valitsust tervikuna mõistlikul kursil hoida. Olnukski ebaõiglane nüüd, kui euro on saavutatud ja majandus elavnemas, need mehed välja vahetada.

Põnevamatest vangerdustest jäävad peale Rein Langi liikumine justiitsministri kohalt kultuuriministri omale ja Jaak Aaviksoo kulgemine kaitseministri ametikohalt haridusministri toolile. Aaviksood, kelle asemel asub kaitseministeeriumi juhtima Mart Laar, pole keeruline haridusministrina ette kujutada, sest esiteks on ta selles ametis juba 1990ndatel olnud, teiseks ohjas ta aastaid rektorina Tartu ülikooli. Selles mõttes on valik loogiline.

Veidi raskem võib olla Langi kultuuriministrina ette kujutada, sest ega ta valdkonda raputamata jäta, iseasi, kuhu poole raputab. Pärnumaalased võiksid iseenesest rõõmu tunda, sest valitsuskabinetti jõudis Langi näol üks siinsest valimisringkonnast mandaadi saanuid.

Sellest, mida kujutavad endast uued tulijad Keit Pentus keskkonnaministrina ja Kristen Michal justiitsministrina, on veel võimatu aimu saada. Arvestades nende panust Reformierakonna heaks, oli nüüdne samm tänu tubli parteitöö eest.

Üldjoontes on valitsus sama nägu mis varem, järsku kursimuutust oodata ei maksa. Ega koalitsioonilepe seda lubagi. Valijad andsid Reformierakonnale ja IRLile tugeva toetuse samamoodi jätkata ja nii nad teevadki.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles