Juhtkiri: Tapategu jäänuks tegemata

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kui eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette uudis, kuidas Pärnu kaupluse Glamour müüja keset päeva surnuks pussitati, jahmatas sündmus oma võikusega. Info lisandudes selgus, et mõrv jäänuks toimumata, kui juba novembris jõustunud määrus tapja psühhiaatrilisele sundravile saatmise kohta olnuks täidetud.

Sama imestust avaldas eilses Pärnu Postimehes Pärnu psühhiaatriakliiniku juhataja Ants Puusild, kes nentis, et just täitmata kohtumäärus põhjustas uue teo. Selle tagajärjel kaotas 40aastane naine elu ja jäi orvuks tema tütar.

Politsei- ja piirivalveamet on selgitanud, et mõrva toime pannud meest ei õnnestunud nelja kuu jooksul kohtuotsuse täideviimiseks tabada ja põhjuse, miks teda ei leitud, peab kindlaks tegema sisekontrollibüroo.

Vähemalt praeguse info alusel saab kahjuks järeldada, et politsei ei pidanud juhtumit küllalt oluliseks, kuigi tegemist oli eelkõige järgmiste tegude ennetamise, mitte tagajärgede uurimisega. Samal ajal kõnelevad korrakaitsjad avalikult tihti preventsiooni vajalikkusest. Psühhiaatrilisele sundravile määratud mehe raviasutusse toimetamine on just nimelt järgmise analoogse teo ennetamine, seda enam, et vägivaldne käitumine oli kõnealuse mehe puhul korduvalt tõendamist leidnud.

Tagantjärele tarkus tapetud inimest tagasi ei too, küll tekib küsimus: kui palju selliseid kohtumäärusi, mis traagilise sündmuse ära hoiaksid, veel täide viimata on?

Pärnus toimunud äärmiselt kahetsusväärse sündmuse kõla- ja kandepind on seega laiem. Politsei- ja piirivalveametilt ei ootaks niivõrd süüdlaste karistamist, kuivõrd vettpidavaid põhjendusi ja selgitusi, miks teadaolevalt potentsiaalsel vägivallatsejal ja psüühiliselt haigel inimesel lasti pikki kuid vabalt ringi käia ja mida konkreetselt ette võetakse, et midagi samasugust ei korduks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles