Juhtkiri: Pensionärid riiki toetamas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Nagu selgus, on Eestis üle 36 000 pensionäri, kellel on õigus maksuvabastusele, kuid kes pole vastavat avaldust teinud ja jätnud riigile aastate kaupa arvestuslikult mitu miljonit eurot.

Eesti Päevaleht, mis teema esile tõi, on kirjutanud, et riigil polegi maksuvabastusest ilma jäänud pensionäridest ülevaadet. Põhjusi, miks vanaduspensionil elanikud on sisuliselt oma raha riigile kinkinud, püüavad välja selgitada kõik asjaomased ministeeriumid ja ametid. Vähemalt ei maeta probleemi kalevi alla ja püütakse välja selgitada, miks osa pensionäre on endale ette nähtud tulumaksusoodustustest ilma jäänud.

Riik on siinkohal pannud põhirõhu pensionäri enda aktiivsusele, kes peab olema oma õigustest teadlik ja esitama ettenähtu saamiseks avalduse, parimal juhul kasutama selleks e-riigile kohaselt interneti mugavaid võimalusi.

Paraku eksisteerib Eesti pensionärkond kui täisväärtuslikult kvaliteetaega veetev ja infovahetuse laineharjal surfav elanikerühm vaid mõne ministri või ametniku kujutelmas. Päriselus tuleb seeniorkodanikele vastu tulla, aktiivselt ja personaalselt teavet jagada ning vajadusel isegi peale käia, et nad oma õigusi teaksid ja neid kasutada oskaksid.

Riigi tegevusele ja kiirele reageerimisele praegu loota ei saa, seega soovitab Pärnu Postimees pensionäridel või nende lähedastel kahtluse korral ise pensioniametist järele küsida, kas vajalik avaldus on esitatud või tuleb seda teha. Pensionäri maksuvaba tulu on käesoleval aastal maksimaalselt 336 eurot kuus. Kui selle pealt tulumaksu tagasi saab, on väike pensionilisa kindlustatud. Kui aga tulumaksu on põhjendamatult juba mitu aastat makstud, saab vähemalt viimase kolme aasta eest ülemakstud summa maksuametilt tagasi. Abiks seegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles