Talvekartulit tuleb otsida noaga

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kartuliteadlane Luule Tartlan soovitab talvekartulit varuda mitmes jaos ja eri kasvatajailt.
Eesti kartuliteadlane Luule Tartlan soovitab talvekartulit varuda mitmes jaos ja eri kasvatajailt. Foto: Toni Läänsalu / Postimees / Scanpix

Enne kui lööte kaupmehega käed talvekartuli ostuks, tasub välja võtta nuga ja teha üks lõige. Vaid mugulat poolitades saab lõpuni veenduda selle kvaliteedis.

“Hindamiseks nuga kaasa ja lõigake mugulaid,” õpetab kartuliteadlane Luule Tartlan. Poolitatud kartuli puhul oskab enamik otsida kollast-tumekollast värvust – kas on ilus või ei –, kuid staažika eksperdi sõnade järgi on hoopis olulisem uurida, ega lõikepind liialt märg ole. Vesine lõikepind tähendab, et mugulad vajaksid korralikku järelvalmimist.

Kes ei söanda müüja juurde, nuga taskus, astuda, võib piirduda mugulate välise hindamisega. Sellega tuleb tänavu olla eriti hoolikas, sest niiskest pinnasest võetud kartulid on mullased ja vigastused, haigustunnused ei pruugi välja paista. Kvaliteedist annab märku ilus ühtlane koor, mis ei ole roheliseks päevitunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles