Juhtkiri: Hüvasti, maavanem!

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Pärnu viimane maavanem Kalev Kaljuste pani maha ameti, mis 1. jaanuarist 2018 niigi olematuks muutub, veidi varem, et võtta koht sisse Pärnu linnavolikogus, kuhu ta sotsiaaldemokraatide ainsa esindajana valiti. Kaljuste aega jäi ridamisi suuri ettevõtmisi, kus maavalitsusel kui likvideeritaval ametil, pole tulevikus enam sõna sekka öelda. Via Baltica, Rail Baltic, Pärnu lennujaam – need meenuvad unepealt.

Viimase maavanema lõpetamisega on põhjust heita pilk tagasi maavanema institutsioonile Pärnumaal. Pärnu esimene maavanem oli Theodor Pool, keda üsna ruttu ootasid suured teod põllutööministrina. Jüri Marksoo (1936. aastani Markson) oli maavanem 1920–1940 ja tema pikaealisust selles ametis ei õnnestunud lüüa ühelgi järeltulijal.

Üleminekuaja ja taasiseseisvunud Eesti algusaastatel oli Pärnu maavanem Rein Kirs, seejärel Toomas Kivimägi (1993–2009), kelle käes on ametis oldud aastate üleriigiline rekord. Andres Metsoja töötas maavanemana 2010–2015, Kaljuste töö jääb temast sõltumata asjaoludel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles