Mari-Liis Lembit: Uue kunsti muuseumi asemele võiks rajada päris uue kunstimuuseumi (3)

Mari-Liis Lembit
, Port Arturi tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Pärnusse plaanitakse kunstimuuseumit, siis tuleb kõik paremini läbi mõelda, kui seda tehti uue kunsti muuseumi puhul.
Kui Pärnusse plaanitakse kunstimuuseumit, siis tuleb kõik paremini läbi mõelda, kui seda tehti uue kunsti muuseumi puhul. Foto: Ardi Truija

Mõistan Mark Soosaare luigelaulu meenutavat sõnavõttu 22. veebruari Pärnu Postimehes, aga teisalt on iga lõpp millegi uue algus. Loodus ei salli tühja kohta ja ühel või teisel moel tekib Pärnusse uus keskus, kus pärnakad saavad kunsti nautida ja millel oleks kogukondlik roll kunstielu edendamisel.

Seni tehtud poliitiliste otsuste tagajärjel sulguvad suure tõenäosusega Pärnu uue kunsti muuseumi uksed. Kas sellised otsused meeldivad pärnakatele või ei, on igaühe enda otsustada, kuid igal juhul oleks aeg mõelda uue kunstimuuseumi peale. Seda muuseumi saab esimestest faasidest alates senisest paremini teha. Jätkusuutlikumalt, kuluefektiivsemalt, atraktiivsemalt ehk tulusamalt ja suuremale hulgale inimestele. Pärnaka ja lapsevanemana näen eelkõige vajadust kaasata projekti kunstiharidus, et tulevased põlvkonnadki mõistaksid pakutava sisu ja ilu.

Peamine küsimus uue kunstimuuseumi või mis tahes teise kultuurikeskuse puhul on rahastamine. “EV 100” peotujus ei ole otstarbekas kõike kinni maksta ja hiljem kahetseda halbu otsuseid. Ei saa ümber muljestki, et Pärnu uue kunsti muuseumi kalduvub eksponeerima oma juhi­ loometööd. Ka aastapäeva puhul näidati ainult Mark Soosaare dokumentaalfilme.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles