Sinti tuleb uus välisujula koos kärestikuga

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et sintlastele suvine ujula alles jääks, tuleb jõepõhja süvendada ja 46 000 kuupmeetrit veealust pinnast teisaldada.
Et sintlastele suvine ujula alles jääks, tuleb jõepõhja süvendada ja 46 000 kuupmeetrit veealust pinnast teisaldada. Foto: Urmas Luik

Pärnu jõe kaldale Sindi vabriku paisule rajatud välisujula ehitatakse uueks, kuna keskkonnamõju hinnang ei keela jõepõhja teisaldada määral, et sintlaste välisujula säiliks ka pärast paisjärve veetaseme poolteisemeetrist langust.

Et sintlastele suvine välisujula alles jääks, tuleb ujumisalas jõepõhja küllalt suurel alal süvendada: ujumiskohas kuni kaks ja pool meetrit. Kokku vajab teisaldamist 46 000 kuupmeetrit veealust pinnast, mis tõstetakse jõe paremkaldale, kust see viiakse mujale. Kuhu täpselt, veel ei teata, sest see ülesanne tuleb lahendada ehitajal, kes selgub riigihanke käigus.

Enne ujula ehitust koostatud keskkonnamõju hinnang vaagis pinnase teisaldamisega looduskeskkonnale tekitatava kahju ulatust. Aruande tellis keskkonnaagentuur, see koostati aktsiaseltsis Maves ja seda esitles juhtekspert Karl Kupits.

“Oluline mõju puudub,” sõnas Kupits. Tema jutu järgi ei ilmnenud töö käigus kordagi võimalus, et keskkonnale tekitatav kahju oleks korvamatu, seega ujula rekonstrueerimine jõepõhja süvendamise teel lubamatu.

Aruandest selgub, et halvim, mis süvendustööga kaasneb, on heljum, mis liigub allavoolu, aga selle mõju on Pärnu jõe suurt vooluhulka arvestades väike. Samal ajal nõutakse ehitajalt süvendamise ajal filterkardinate kasutamist, mis heljumi levikut takistaks.

Ujula ehitus tuleb lõpule viia paralleelselt kärestiku ehitusega ja soovitavalt ühe madalveeperioodi ajal. Sindi paisu rekonstrueerimise viimase tööna rajatakse kärestikust allavoolu kunstkoelmute ala.

Töö Sindis Pärnu jõel peaks kavakohaselt lõpetatud saama 2023. aastaks, kuniks on võimalik kasutada Euroopa Liidu rahalist tuge.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles