Muinsuskaitse kutsub juuni alguses üles aedu avama

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise stiilis hekiga aed.
Inglise stiilis hekiga aed. Foto: Elmo Riig

Euroopa kultuuripärandiaasta raames toimuvad juuni alguses avavad aiaomanikud kogu Euroopas huvilistele oma aia.

Aiafestivali raames näeb Euroopas nii ajaloolisi kui ka nüüdisaegseid, juurvilja- ja puuviljaaedu, talu- ja linnaaedu. “Kutsume ka Eesti aiaomanikke oma tööd ja loomingut teistele tutvustama. Selle, kas aed on avatud kõik kolm päeva või ainult päeva, otsustab aiaomanik,” ütles “Euroopa aiad 2018” projektijuht Helle Solnask. “Eelistatud on vaba sissepääs, aga keegi ei keela kehtestada väikest piletihinda.”

Võõrustajaid kutsutakse üles tegema aias ekskursioone, korraldama õpikodasid, korraldama näitusi või kontserte, et rahval tekiks huvi tulla vaatama aedu, kuhu muul ajal kutseta ei pruugi pääseda.

Euroopa avatud aedade festival juhib tähelepanu sellele, et kauni aia rajamine ja hooldamine, selle säilitamine, taastamine, hoidmine ja kaitsmine nõuab palju tööd ja vaeva. Festival on suurepärane võimalus anda edasi kogemusi ja oskusi nii alles alustavatele rohenäppudele kui ka ekspertidele.

Üritusel oma aiaga osalemiseks tuleb täita lühike ankeet, mille leiab Eesti muinsuskaitse Seltsi kodulehelt. Kõikide avatud aedade kohta saab teavet Prantsusmaa kultuuriministeeriumi lehelt ja Euroopa kultuuripärandi aasta kodulehelt.

Euroopa aiafestival kestab kolm päeva. Reede, 1. juuni on mõeldud eeskätt kooliõpilastele, laupäev ja pühapäev kõikidele huvilistele.

Aiafestival sai alguse Prantsusmaal juba 2003. aastal, tänavusel Euroopa kultuuripärandi aastal on otsustanud liituda teisedki: Saksamaa, Horvaatia, Eesti, Ungari, Iirimaa, Leedu, Holland, Slovakkia, Valloonia piirkond Belgias.

“Euroopa aiad 2018” kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta 2018. aasta programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles