Muinasasulate lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2001. aasta. Aivar Kriiska juhtimisel on arheo­loogid ­Sindi-Lodja muinasasulast seni leidnud 9000 – 11 000 aasta vanuseid esemeid. Pulli asulaga sama vana asustuskihti pole veel avastatud.
2001. aasta. Aivar Kriiska juhtimisel on arheo­loogid ­Sindi-Lodja muinasasulast seni leidnud 9000 – 11 000 aasta vanuseid esemeid. Pulli asulaga sama vana asustuskihti pole veel avastatud. Foto: Urmas Luik

Kaua aega oli siitkandi ajaloolise narratiivi keskmes Pulli asula ja sealsed arheoloogilised leiud. Kunagise koduloomuuseumi trepist üles tõustes ­algaski ringkäik stendile seatud Pulli potikildudest.

Taasiseseisvunud Eestis hakati muinasasulaid Pärnu kandis leidma ridamisi, mis kinnitas toonaste asukate maitset elukoha valikul. Kiviaja asulakoht leiti näiteks 1996. aastal ja kaks aastakümmet tagasi samal ajal üle­tasid muinasleiud esiküljeuudise künnise.

Siis avastasid arheoloogid Audru jõe ääres kaks kiviaja asulakohta, mis esindavad tüüpilist kammkeraamika kultuuri Lääne-Eesti rannikul ligi­kaudu 6000 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles