Üleelamislaager õpetas rasketes tingimustes toime tulema

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninga tänava kooli õpilased üleelamislaagris.
Kuninga tänava kooli õpilased üleelamislaagris. Foto: Erakogu

Pärnu Kuninga tänava põhikooli 8.s klass naasis kahepäevasest üleelamislaagrist Lavassaare rabasaarelt, mis sai teoks koostöös Kaitseliiduga.

“Ettevõtmise eesmärk oli õpetada lastele teadmisi ja oskusi, kuidas kriisisituatsioonis omal jõul toime tulla,” ütles kooli huvijuht Siiri Paasma.

Inimesed on teaduse ja tehnika arenguga seoses niivõrd kaugenenud looduskeskonnast, et tõeline hädaolukord metsas võib Paasma sõnul suure paanika esile kutsuda. Et mitte kaotada tahet ellu jääda, on teadmised hädavajalikud.

Praktilise õppuse käigus selgitasid kaitseliitlased noortele, et meie kliimas on soojus ja vesi elulise tähtsusega. Kindlasti tuleks metsa ööbima jäädes leida ööbimiskoht, süüdata tuli, varuda puid ja vett, luua varjualune koos alusega ja hankida toitu. Kogu tegevust tuleks põhjalikult planeerida ja säilitada rahu.

Laagrilistele jagati selgitusi ka söödavate taimede kohta.

Tarkuse jagamine Kaitseliidu staabis ja matkateel lõppes ööbimisega välilaagris, kus teooriat tuli rakendada looduse keskel. Tagasiteel koju õpetasid kaitseliitlased metsas orienteerumist ja veekogu puhtuse määramist.

“Üllatuslikult selgus, et peenestatud puusüsi on hambapasta asendaja, seebivahuna saab kasutada kaselehti ja tualettpaberiks sobib suurepäraselt turbasammal, Sammalt saab kasutada ka pesukäsna, veekandmisnõu ning vati, joodi ja haavalapi asendajana,” vahendas Paasma laagris kuuldut.

Kaitseliidu koostööpartnerid üleelamislaagris olid Mehis Born ja Rainer Ristimets, kes isikliku eeskuju näitamisega motiveerisid noori nähtut-kuuldut praktikas rakendama.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles