Egiptuse kartulist avastati ohtlik taimehaigus

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanal turul vähemalt kirjade järgi Egiptuse kartulit ei müüda, varem müüdi. Praegu on saadaval Hispaania ja Prantsusmaa varajane kartul.
Pärnu Vanal turul vähemalt kirjade järgi Egiptuse kartulit ei müüda, varem müüdi. Praegu on saadaval Hispaania ja Prantsusmaa varajane kartul. Foto: Mailiis Ollino

Põllumajandusamet tuvastas Egiptusest pärit tarbekartulist ohtliku taimehaiguse – pruun-baktermädaniku. Eestis ei ole varem nimetatud haigust esinenud, samuti on see esimene kord, kui see mädanik on siia toodud kartulist leitud.

Kuigi ameti andmetel pole Pärnumaale suuri, üle 100kilogrammiseid koguseid Egiptuse kartulit turustatud, tasuks olla teadlik selle haiguse ­mõjust. Lõunane turulkäik näitas, et Pärnu Vana turu lettidelt vähemalt kirjade järgi Egiptuse kartulit praegu ei leia. Müügil on Hispaania ja Prantsusmaa varane kartul. Küll märkis üks müüjatest, et Egiptuse kartulit oli, kuid nüüdseks on otsas.

Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna nõuniku Mart Kinkari sõnutsi on oluline meeles pidada, et eksootilistest riikidest pärit söögikartulit tuleb kasutada otstarbepäraselt ja kindlasti mitte aiamaale või mujale istutada, kus haigus võib levida edasi nii mulla kui kastmis­veega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles