Ljubovi vene pirukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tainast tuleb sõtkuda, kuni see muutub elastseks.
Tainast tuleb sõtkuda, kuni see muutub elastseks. Foto: Urmas Luik

NB! Siin antud tainakogusest saab kaks pirukat – Ljubov teeb harilikult korraga ühe soolase ja ühe magusa täidisega piruka.

Vaja läheb:

1 klaas piima
4 klaasi jahu
1 muna
200 g võid
4 sl suhkrut
pisut soola
1 Nordicu pärm (50 grammi)

Täidis

puljongis keedetud riivitud kapsast
peoga sibulapealseid
tükeldatud keedetud mune.

Soojenda piima veidi. Sega piima sisse pärm, üks lahtiklopitud muna, suhkur ja sool. Sõelu teise kaussi jahu. Võta toasoe või ja sega see jahu hulka. Vala teisest kausist piima-pärmisegu või ja jahu juurde, sega ja hakka kätega sõtkuma.

Sõtku nii kaua, kuni tainas läheb elastseks. Vahel juhtub see mõne minutiga, mõni teine kord kulub pool tundi. Ljubov sõtkub tainast Gruusia kombel: ta loobib seda plaksuga vastu kausi põhja.

Rulli tainas laual laiali. Lõika kumerad servad ära, et teha neist hiljem kaunistusi. Laota täidis tainale, tõsta tainaservad üles ja näpista need kokku. Tekib vorstikesekujuline pirukas.

Võta keskelt auguga koogivorm, määri see võiga ja raputa põhja veidi kaerahelbeid. Aseta tainas vormi. Lõika varem kõrvale pandud tainaservadest lehekujulised kaunistused ja aseta need pirukale. Määri pirukas munaga.

Jäta pirukas tunniks ajaks vormi kerkima.

Ljubov kasutab tavalise ahju asemel vana elektrilist küpsetusaparaati “tšudopetškat” – siin jääb see pirukas mahlane ja maitsev. Küpseta pool tundi, kuni maja täidab magus lõhn ja pirukas on pealt pruunikas. Võta pirukas ahjust välja ja määri pealt võiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles